Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD-ledaren: ”Löfvens agerande obegripligt”

Danmark inför gränskontroller mot Sverige, så här rapporterade Expressen TV om det för en vecka sedan.
Vill man förändra i ett bostadsområde så går det. Det är Seved ett levande exempel på, säger Ebba Busch Thor, här i samspråk med polismannen Petter Nilsson.
Foto: JENS CHRISTIAN
På flera platser finns övervakningskameror - utrustning som anses ha bidragit till att brottsligheten minskat.
Foto: JENS CHRISTIAN
KD-ledaren Ebba Busch-Thor
Seved är ett av Malmös utsatta områden, där det tidigare varit hög kriminalitet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ebba Busch Thor träffade bland andra kommunpolisen Freddy Nilsson.
Foto: JENS CHRISTIAN

En vecka efter att danska regeringen förklarade att man tänkte införa gränskontroller mot Sverige promenerade KD-ledaren Ebba Busch Thor omkring i bostadsområdet Seveds gator i Malmö.

KD-ledaren ville informera sig om hur man med hårt arbete lyckats vända utvecklingen i ett utsatt område.

Samtidigt var hon mycket kritisk mot regeringen Löfven.

– Att Danmark inför gränskontroller mot Sverige är ett kraftigt underbetyg åt Sverige, säger hon.

Det är bara en vecka sedan danska regeringen presenterade ett åtgärdspaket mot den grova kriminaliteten i Danmark.

En av punkterna var att införa gränskontroller mot Sverige. Insatsen träder i kraft den 12 november.

Danske justitieministern Nick Hækkerup hymlade inte med anledningen:

Vid flera tillfällen har grova brott i Danmark utförts av personer bosatta i Sverige. Det mest uppseendeväckande attentatet hittills är sprängningen av danska Skattestyrelsens lokaler i Köpenhamn.

Ebba Busch Thor gjorde flera stopp under sitt Malmöbesök. Utöver Seved besökte hon tullpersonal och sjukvårdsanställda. Hon mötte även Malmömiljardären Dan Olofsson.
Foto: JENS CHRISTIAN

KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att gränskontroller är ett kraftigt underbetyg åt Sverige.

– Det är tecken på att vi fallerat i vårt arbete. Från KD:s sida är vi djupt kritiska till att regeringen inte ger polisen de resurser som krävs mot den grova kriminaliteten.

Sökte egen bild

Busch Thor vandrade på torsdagen tillsammans med flera poliser omkring i bostadsområdet Seved i Malmö för att på egen hand få en bild av en mångårig insats som till sist burit frukt.

Kommunpolisen Freddy Nilsson hade dessförinnan i ett diagram bland annat visat att brottsligheten enbart på Rasmusgatan - en gång beskriven som landets farligaste gata - minskat från 185 brott år 2015 till 38 hittills i år. 

Bland de insatser som gjort skillnad nämns sex övervakningskameror, att oseriösa fastighetsägare försvunnit och att 30-40 hårdföra kriminella lämnat gatorna.

De har enligt Freddy Nilsson hoppat av den kriminella banan med hjälp av exitprogram, några har flyttat och andra avtjänar straff.

Polisens intensiva fältarbete har också i hög grad bidragit till att kriminella fördrivits från Seved.

Trycker tillbaka brotten

– Det här är ett gott exempel där man lyckats trycka tillbaka kriminaliteten, säger Ebba Busch Thor där hon står i korsningen Rasmusgatan-Sevedsgatan.

Vilken är din bild av Malmö i dag?

– Det här är en stad och ett område där vi fortfarande måste säkerställa att den grundläggande tryggheten och välfärden gäller alla människor. Det finns fortfarande stora utmaningar, säger partiledaren.

Efter många års kamp mot kriminaliteten i området Seved har utvecklingen vänt till det positiva.
Foto: JENS CHRISTIAN

Busch-Thor tar upp fenomenet med bilmålvakter som hon en stund innan fått en dragning om.

– Vi vill införa en kraftig begränsning av hur många fordon som kan stå på en och samma person. Det säger sig självt att något är fel om en och samma person har noll i intäkter, inte skattar och samtidigt står som ägare till hundra bilar, säger hon.

Bilmålvakter har länge varit särskilt förknippat med Malmö.

2015 gjordes en bedömning att tio procent av antalet bilar i Malmö ägdes av bilmålvakter.  Det handlar om sammanlagt 14 000 fordon.

Trafikfarliga fordon

Bilarna är ofta trafikfarliga och används inte sällan som brottsverktyg. 

Nya regler har dock gjort det lättare att omhänderta fordonen. 2017 flyttades och skrotades 1299 bilar. Förra året var siffran 1302 och hittills i år 652 bilar.

Malmö sticker ut i andra avseenden också. Av stadens befolkning på 350 000 invånare är 33 procent utlandsfödda och 48 procent under 33 år, enligt polisen.

Brottsligheten är dessutom fortsatt hög. Ebba Busch Thor fick av biträdande polismästaren Mattias Sigfridsson veta att det för tillfället sitter 36 personer häktade för mord eller andra grova våldsbrott.

Namw Ali kom till Sverige för sex år sedan, arbetar i en butik på Rasmusgatan och har sett utvecklingen vända i området.
Foto: JENS CHRISTIAN

I genomsnitt tar Malmöpolisen ett vapen i beslag varannan dag.

Är det något speciellt du tar med dig härifrån?

– Framför allt att det går att göra skillnad. Vill man förändra utvecklingen i ett bostadsområde så går det. Men det kräver betydligt fler poliser, skärpta straff och mer av förebyggande arbete.

Ebba Busch Thor säger att hennes parti driver frågan om tillträdesförbud för att komma åt den grova kriminaliteten.

– Det är utrett, ligger i regeringens byrålåda men det händer absolut ingenting. Det är obegripligt att statsminister Stefan Löfven tillåter att ansvariga ministrar håller kafferep med sju av landets partier utan att man kommer fram till konkreta åtgärder, som är nog för att knäcka gängkriminaliteten. 

Inrikesministern: ”Oseriöst”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) fnyser åt Ebba Busch Thors påstående att ”regeringen inte ger polisen de resurser som krävs”.

– Det är ett oseriöst uttalande. Svensk polis växer med 10 000 nya medarbetare fram till 2024 och får många nya verktyg i verktygslådan, säger Mikael Damberg.

– Ett exempel är de nya, strängare vapenlagarna som gör att vi nu häktar många kriminella.

Inrikesministern beklagar att inte KD vill ta sitt ansvar och sätta Sveriges intressen före partiets när det gäller att komma åt gängbrottsligheten.

– Vi har gjort ett gängpaket med 34 konkreta åtgärder mot gängkriminaliteten. Det är mer än någon tidigare regering har presterat, säger Mikael Damberg.

– Men KD väljer att sätta partiintresset främst. Moderaterna har åtminstone sagt att de kommer att rösta för paketet även om de inte är med i överenskommelsen.