Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karolin Hakims mamma om sista mötet med dottern

Karolin Hakims mamma, Shahnaz Dastpak, träder för första gången fram och berättar om sin förtvivlan och sorg efter dotterns död i Kalla fakta.
Karolin Hakim höll sin dotter i famnen när hon sköts den 26 augusti förra året utanför sin bostad i Malmö
Foto: Privat
Shahnaz Dastpak besöker varje dag sin dotter Karolins grav i Malmö.
Foto: TV4 Kalla Fakta
Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i polisregion Syd.
Foto: TV4

Sista mötet var en lördag. Två dagar senare fick Karolin Hakims mamma beskedet som krossade hennes hjärta. Dottern hade mördats på väg till barnavårdscentralen. 

Mördaren är fortfarande på fri fot.

– Det är större risk att bli tagen för snatteri än ett mord, påstår en gängman i TV4:s ”Kalla Fakta”.

Karolin Hakims mamma, Shahnaz Dastpak, träder för första gången fram och berättar om sin förtvivlan och sorg i Kalla Fakta som sänds kl. 21.00 i dag i TV4 och kl. 06.00 i TV4 Play / C More. 

I intervjun med reportern Therese Cedergren skildrar hon sista mötet med sin dotter Karolin, lördagen den 24 augusti förra året.

– Jag har inte haft konstiga känslor, eller nånting, i hennes ansikte – nej det var som vanligt. Vi satt i soffan och pratade. Klockan ett kände jag att hon var trött och behövde sova och jag måste också köra hem. Jag körde hem och pussade och kramade sista. Om jag visste jag önskade att jag stannade där hos henne jag kunde krama och pussa henne mer. Jag stannade där hos henne, säger hon.

När mamman lämnade Karolin Hakims hem gick hon ut på samma gata där hennes dotter skulle bli mördad två dagar senare – av en skytt som fortfarande inte gripits. Karolin Hakim var på väg till barnavårdscentralen med parets två månader gamla dotter.

Shahnaz Dastpak berättar att dottern inte bara vill ha en flicka, att hon ville få flera flickor. Karolin Hakim hann bara få en dotter innan hon mördades förra året.
Foto: TV4
Karolin Hakim var utbildad läkare. Den här bilden togs när hon 2015 blev klar med sin utbildning
Foto: TV4

Karolin Hakim-mordet utreds fortfarande

Polisen i Malmö har en bild på den misstänkte skytten från mordplatsen, och har förgäves bett om hjälp att identifiera honom. En person sitter häktad misstänkt för medhjälp. Utredningen pågår fortfarande

I reportaget om mordet på Karolin Hakim har TV4 fått anhörigas tillstånd att visa två filmklipp. Ett där Karolin Hakim sjunger, ett annat där hon visar sitt förstfödda barns rum. Man hör hennes röst när hon berättar hur det förberetts inför dotterns födelse:
– Det här är lillans rum. Vänta jag ska visa dig det här också. Det här…. Det här är hennes säng.

Tre mammor som mist sina barn

I reportaget medverkar också Ljuba Selimotic, mamma till Elvis som mördades i februari 2015 på Söderkullatorget i Malmö.

– Vi vet att det finns flera vittnen som såg vad som hände. Några av dem var vän med Elvis Selimotic eller bekanta med honom, har kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för Kalla Fall-gruppen i polisregion Syd tidigare sagt till Kvällsposten.

I reportaget berättar även Zeinab om förlusten av sin son, 16 år gamla Ahmed Obaid som sköts på kvällen den 12 januari 2017 i närheten av en busshållplats vid Ramels väg i Malmö. Mordet på Ahmad var ett misstag. Mördaren sköt fel person.

Elvis Selimotic som mördades i februari 2015 på Söderkullatorget i Malmö inför vittnen som valt att inte peka ut männen som högg ihjäl hennes son.
Foto: TV4
Inom kort åtalas en man som misstänks ha bidragit till att Ahmed Obaid sköts av misstag. Mannen åtalas för anstiftan till mordet på den 23-årige man som egentligen skulle mördas och som sköts tre månader senare.
Foto: TV4
Ljuba Selimotic, mamma till Elvis, 30, som mördades när han ingrep mot några ungdomar i Malmö.
Foto: TV4
Zeinab Hussein, mamma till Ahmed Obaid som blev 16 år gammal. Han mördades av misstag där han han svarade när en utskickad mördare ropade hans förnamn.
Foto: TV4

Nedslående siffror

Tre mammor som alla mist sina barn i våldets Malmö. I dag har de bara minnen kvar. Men också vetskapen att mördarna fortfarande inte dömts. Spåren efter några av mördarna finns hos Kalla Fall-gruppen i polisregion Syd.

Polisens kalla fall-grupp redovisar minst sagt nedslående statistik: Under de senaste tio åren har det, enligt polisen, inträffat 57 mord inom de kriminella nätverken i Malmö. Fyra av dem är helt uppklarade. Sedan 2015 har inte ett enda fall klarats upp helt och hållet.

När du säger att morden inte är helt uppklarat – vad bygger det på?

– Det är när vi förstår att en gärning har utförts av flera personer men till exempel enbart en har dömts då kommer sådana ärenden föras över till Kalla fall. De är inte helt klara, säger Bo Lundqvist.

Det finns ju ett exempel med ett mord i september 2016 på Censorsgatan i Malmö där två personer på två mopeder skjuter en man men bara en av skyttarna har dömts. Är det så det fungerar?
– Ja. Precis. Det är bara delvis uppklarat.

I TV4:s reportage understryks polisens egen statistik av en intervju med en gängman. Han intervjuas anonym och hans röst är förvrängd. Men hans budskap är illavarslande.

– Det är större risk att bli tagen för snatteri än ett mord, påstår en gängman.

Se mer:

Malmöpolisen släpper tre bilder på Karolin Hakims misstänkte mördare. Enligt åklagaren har bilderna tagits i samband med skottlossningen.