Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd pojkstaty i brons stulen – värd 400 000

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
”Ung pojke” av Lennart Källström, skulptur i Ystad.Foto: Jorchr/Wikimedia Commons / Jorchr/Wikimedia Commons
Stölden är polisanmäld.Foto: TOMAS LEPRINCE

Skulpturen ”Ung pojke” i Ystad har stulits. Den var av massiv brons och cirka 1,4 meter hög, föreställande en ung pojke som står i ett snäckskal. 

Yrr Jonasdottir, chef för Ystads konstmuseum, säger till Ystads Allehanda att hon befarar att konstverket smälts ner för att gärningsmännen ville komma åt bronset.

– Det är så tråkigt och sorgligt. Ett oersättligt konstverk är försvunnet, säger hon till tidningen.

Statyn skapades av Lennart Källström och köptes in av kommunen 1955. Skulpturens värde uppskattas till 400 000 kronor. Den har stått utanför Österportskolan och stölden upptäcktes efter jullovet.

Skulpturen är gjord av massiv brons och mäter 1,4 meter på höjden.

– Det är liksom ingenting man tar under armen och går i väg med, säger Jonasdittir till Ystads Allehanda.

Skulpturen köptes in av kommunen år 1955 och dess värde uppskattas till 400 000 kronor. Yrr Jonasdottir säger att hon befarar att konstverket redan har smälts ner och att förövarna bara var ute efter bronset.

Stölden polisanmäldes under måndagen. Själva brottstiden är satt under hela jullovet, från den 20 december till den 7 januari, eftersom skolområdet har varit tomt och ingen vet exakt när statyn stals.

Ladda ner Kvällspostens app.