Två gripna efter de brutala gårdsrånen

Tidigare i januari rånades greve Carl Piper i sitt hem.
Polis och ambulans fanns på plats på gården utanför Vollsjö under torsdagskvällen.
Foto: ANDERS GRÖNLUND

Under torsdagen slog våldsamma rånare ännu en gång till mot en ensligt belägen gård på Österlen. Den här gången utanför Vollsjö. 

Ett gift par i 85-årsåldern misshandlades grovt och tvingades lämna ifrån sig smycken och värdesaker. Ett par timmar senare kunde en man och en kvinna gripas.

– Vi har sedan det här startade jobbat intensivt med de här rånen och varit beredda på att det skulle kunna hända igen, säger Skånepolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Uppemot ett halvt dussin liknande rån har begåtts under den senaste tiden. Bland annat har greve Carl Piper utsatts i sin bostad på Högestad slott. Under torsdagen slog rånarna mot en gård utanför Vollsjö i Sjöbo kommun. De kom framåt 18-tiden, när det hade mörknat.

Två män och en kvinna trängde sig in och hotade det gamla paret som bor på gården, enligt ett vittne. Rånarna ska ha tagit en kniv i parets kök och hotat de boende för att tvinga dem att lämna ifrån sig sina värdesaker.

Hela rånet var över på mindre än tio minuter. Vid det laget hade mannen utsatts för mycket våld och blödde kraftigt. Han fördes senare till sjukhus med ambulans. 

Även hustrun ska ha blivit slagen för att förmås att lämna ut pinkoderna till parets betalkort. Rånarna tog även med sig parets bilnycklar för att hindra dem från att köra efter.

Rånarna hade flytt med smycken och värdesaker innan polisen hunnit få in larmet.
Foto: ANDERS GRÖNLUND
Ewa-Gun Westford, presstalesperson för Skånepolisen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Man och kvinna gripna

En granne hjälpte paret att slå larm till polisen. Under kvällen arbetade ett stort polispådrag med att ta in upplysningar och försöka spåra rånarna.

Brottsplatsen spärrades av och kriminaltekniker kom till platsen för att utföra en kriminalteknisk undersökning.

Under kvällen kunde polisen gripa två personer misstänkta för rånet.

– Bilen stoppades i en kontroll i Malmö, i bilen fanns en man och en kvinna. De är anhållna av jourhavande åklagare. Bilen är tagen i beslag, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen. 

Mannen är född 1989 och kvinnan 2001. 

– Han nekar helt till alla misstankar och har inget med det att göra, säger advokat Jan-Anders Hybelius som är mannens ombud.

Vad var det som gjorde att ni kunde gripa de här personerna?

– Vi har sedan det här startade jobbat intensivt med de här rånen och varit beredda på att det skulle kunna hända igen. Därför var vi snabba och kunde växla upp i går. Vi kunde larma yttre personal som då visste vad de skulle leta efter. 

Ewa-Gun Westford vill lyfta fram de drabbade av gårdsrånen. 

– De har kunnat berätta och ge oss bra information trots det grova våld som de utsatts för. Därför har vi vetat i vilken riktning vi skulle leta.

– Det är viktigt att vi lyfter dem, för de har hjälpt till på ett väldigt fint sätt trots att de känt sig väldigt ledsna och chockade och skrämda av händelsen. 

Greve Carl Piper utsattes för ett grovt rån. .
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen arbetar vid Högestad slott efter rånet mot greve Carl Piper.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tidigare anmälningar

Närmare ett halvdussin liknande brott har inträffat på Söderslätt och Österlen sedan mitten av januari. Bland andra har greve Carl Piper rånats i sitt hem på Högestads gods. 

Polisen har till och med gått ut på Facebook och varnat för gårdsrånarna.

Första grova rånet inträffade den 13 januari i Fuglie där en man i 70-årsåldern bestals på värdeföremål, en klocka och cirka 3 000 kronor i kontanter.

Två dagar senare, den 15 januari, utsattes en lantbrukare utanför Tomelilla för nästa grova rån. Två män och en kvinna trängde in hos honom. 

Efter fem dagar slog de till igen. Den här gången mot en äldre man i Borrby. Men han gjorde motstånd och lyckades dra igen dörren. 

Den 20 januari, blev greve Carl Piper misshandlad och rånad av vad som tros vara samma personer som utfört de två andra rånen och rånförsöket i Borrby. 

I nuläget är de båda gripna bara misstänkta för gårdagens rån. 

– Sen får vi koppla på de andra gårdsrånen och se om vi kan knyta dem till det. Så vi har väldigt mycket jobb framför oss, säger Ewa-Gun Westford.

Det ska ha varit två män och en kvinna som utfört rånen, är det en man som är på fri fot?

– Vi får se vad vi kommer fram till i dag. De här två personerna ska höras under dagen med närvaro av försvarare. Jag vet inte hur de ställer sig till misstankarna. Men just nu känns det som om utredningsläget är gott. 

Carl Piper: Den ”Röde greven” i adelns elit

Trots sina privilegier – greven kritisk till gårdsstöd och fideikommiss.