Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks ha mördat Mikael – inte psyksjuka

23-åringen riskerar att dömas till livstids fängelse.
Foto: Polisen
Uppgifter om 22-åringens hälsa kommer senare under fredagen.
Foto: Polisen
Mikael Peterssons kvarlevor grävdes ner på Varö i Karlskrona skärgård.
Foto: Polisen
Mikael Petersson blev 57 år gammal.
Foto: Polisen

Ingen av de båda unga män som erkänt att de dödat 57-årige Mikael Petersson i Karlskrona och sedan styckat kroppen anses lida av någon allvarlig psykisk störning.

Det har läkarna kommit fram till efter att under fyra veckor ha undersökt männens mentala hälsa.

Beskedet betyder att både 22-åringen och 23-åringen riskerar att dömas till livstids fängelse.

Rättegången i det uppmärksammade styckmordet inleds på måndag vid Blekinge tingsrätt i Karlskrona.

Då ställs en 22-årig man och en 23-årig man inför rätta för att ”tillsammans och i samförstånd” först mördat Mikael Petersson och sedan styckat kroppen och grävt ner kvarlevorna på en ö i Karlskrona skärgård.

De båda männen var ett kärlekspar och fick tillfälligt bo i Mikael Peterssons lägenhet i Karlskrona.

När han gjorde anspråk på att flytta tillbaka ska männen ha blivit irriterade och man började på olika sätt planera för hur man skulle ta livet av 57-åringen, enligt åklagaren.

Lockades till bostaden

Mikael Petersson lockades vid ett tillfälle hem till sin egen lägenhet där männen väntade på honom.

57-åringen slogs ihjäl med en skiftnyckel i köket och därefter styckades kroppen i badrummet.

22-åringen har erkänt att det var han som stod för själva dödandet. 23-åringen tog sig uppgiften att stycka kroppen. Även han har erkänt.

Kroppsdelarna packades efter mordet i en resväska och flera mindre väskor. Tidigt på morgonen den 26 juli fördes kroppsdelarna ut till ön Varö med hjälp av en mindre öppen båt som männen enkom skaffat för mordet.

Åklagaren Anna Johansson anser att båda varit lika skyldiga till gärningen och har alltså åtalat dem för samma brott.

Olika besked

I den tidigare mindre psykundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, som båda genomgått var slutresultatet att båda männen ansågs ha lidit av allvarlig psykisk störning. 

Efter den betydligt mer omfattande utredning som tingsrätten senare beställt har läkarna kommit fram till en helt annan slutsats.

Vid lunchtid på fredagen kom svaren när det gäller bådas hälsa. De signalerar att ingen av dem anses ha lidit av allvarlig psykisk sjukdom, varken vid brottstillfället eller undersökningstillfället. 

Det betyder att både 22-åringen och 23-åringen kan dömas till lagens strängaste straff – livstids fängelse – om domstolen inte anser att det finns några förmildrande omständigheter. Någon straffrabatt på grund av sin låga ålder kan ingen av dem räkna med, enligt de principer svensk domstolspraxis använder.