Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två män mördade 25-åring – med polismans hagelgevär

Urim Sallahi, 21, döms till 14 års fängelse för mord. Den här bilden togs på Clas Ohlson vid Triangeln i Malmö när han köpte verktyg för att korta piporna på det hagelgevär han använde.
Foto: Polisen
Jeremi Dytlow , 20, döms till 14 års fängelse för mord. Bilden togs i Polen dit han flydde efter mordet.
Foto: Polisen
Urim Sallahi och Jeremi Dytlow åkte i en den här silvriga bilen, en svarttaxi, till mötet vid Holma torg. Med sig hade de ett hagelgevär och en pistol.
Foto: Polisen
Polisen hittade det avsågade hagelgeväret i fastigheten där 20-åringen bor.
Foto: Polisen

En uppgörelse om en skuld som bara handlade om 2 000 kronor slutade med en dom för mord.

I dag dömdes Urim Sallahi, 21, och Jeremi Dytlow, 20, i Malmö tingsrätt för mordet på en man i 25-årsåldern. Han sköts till döds av 21-åringen med ett hagelgevär som ägs en av skånsk polisman.

Båda dömdes till 14 års fängelse för mord.

Urim Sallahi hade köpt hagelgeväret för 10 000 kronor i en källare på Rosengård. Affären var enkel att genomföra.

I förhör berättar Urim Sallahi hur det gick till när han mötte den illegala vapenhandlaren i en källare:

– Så bara tog han ut eh… ett hagelgevär. Visa mig att det… hade skott och allt. Och så betala jag honom, berättar han i ett förhör.

För att lättare kunna gömma vapnet sågade han av piporna med verktyg inköpta på Clas Ohlson vid Triangeln i Malmö. Sent på eftermiddagen den 10 mars förra året tog han med sig geväret till en plats i närheten av Holma torg i Malmö. 

Handlade om ”en skitgrej”

Där skulle han och Jeremi Dytlow möta fyra män.  Urim Sallahi och Jeremi Dytlow är gamla vänner sedan skoltiden. Dytlow hade skyddsväst och var beväpnad med en pistol. Mötet handlade om en skuld på cirka 2 000 kronor som från början var på cirka 15 000 kronor. Enligt en person handlade om en ”skitgrej”. Men vad det var för något har ingen velat avslöja.

Jeremi Dytlow ochUrim Sallahi tog svarttaxi, en silvrig bil, till mötesplatsen.

– Eh, jag kom fram till platsen med Urim, jag hoppade ut från svarttaxin, eh, senare så hade jag handskar på mig för att markera att jag har en pistol på mig, säger Jeremi Dytlow i ett förhör.

Urim Sallahi hade hagelgeväret nedstucket i byxorna framtill och dolde det under sin jacka. Jeremi Dytlow gick först lite åt sidan och pratade med männen som väntade på dem. Men sedan uppstod ett tumult.

Men sedan hände något, enligt Dytlow.

– Så börjar dom genast slå på mig. Båda två börjar slå på mig, påstår han i ett förhör.

Hörde dov knall

Urim Sallahi berättade under rättegången att han hörde en dov knall. Det var ljudet från en pistol som Jeremi Dytlow använt för att skjuta en av männen, en man i 25-årsåldern. Skottet träffade mannen i bålen.
Urim Sallahi har under rättegången berättat att han kände sig hotad.

– Hans avsikt var att skrämmas. Inte att skjuta honom, har advokaten Johan Länström som är ombud för Sallahi tidigare sagt till Kvällsposten.

Men när Urim Sallahi avlossade hagelgeväret sköt han ett skott som träffade samme man som blivit skjuten i bålen. Skott träffade mannen i ansiktet.

Offret konstaterades vara död efter att ha körts till sjukhus.

Flydde till Polen

Urim Sallahi greps kort efteråt. Poliserna hittade även hagelgeväret. Jeremi Dytlow flydde till Polen men blev senare utlämnad till Sverige efter att ha tagit kontakt med polisen i Malmö.

Efteråt konstaterade mordutredarna att hagelgeväret ägs av en skånsk polisman. Märkligt nog visade det sig att han aldrig upptäckt att vapnet försvunnit.

Polismannen hade hemma i sitt vapenskåp ett hagelgevär men det visade sig tillhöra en annan man som fått sitt gevär stulet. Men geväret som stals tillhörde polisman. De två männen hade förväxlat sina vapen.
Först efter mordet i Malmö kom det fram att vapnen förväxlats.

Polismannen utreds för misstänkt vapenbrott. Han förnekar brott. Den utredningen är inte färdig.

– Ett förhör återstår, säger Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren.

Jeremi Dytlow döms även för grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Urim Sallahi som sköt med polismannens hagelgevär döms också för grovt vapenbrott. De ska också betala skadestånd till den mördade mannens anhöriga.