Malmöbo gripen för planerat terrorbrott

Polisen inledde en särskild händelse i november efter hot om terrobrott
En Malmöbo har gripits av Säkerhetspolisen och misstänks enligt ännu obekräftade uppgifter till Kvällsposten för terrorbrott.
Foto: BILDBYRÅN

En Malmöbo har gripits av Säkerhetspolisen och misstänks enligt ännu obekräftade uppgifter till Kvällsposten för planering av terrorbrott.  

Personen greps på onsdagen och ska förhöras under förmiddagen i dag på Rättscentrum i Malmö.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid Riksenheten för säkerhetsmål. Den misstänkte personen var anhållen i sin frånvaro och greps klockan 11.35 på onsdagen. Enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av greps personen i Malmö. Senare på dagen förordnade Malmö tingsrätt en advokat till personen.

Hans-Jörgen Hanström vill inte berätta för vilket slags brott personen misstänks.

– Det gäller brott som utreds av Säkerhetspolisen, säger Hans-Jörgen Hanström.

Enligt ännu obekräftade uppgifter till Kvällsposten ska det handla om terrorbrott. Den misstänktes advokat vill inte lämna någon kommentar.

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, skriver i sin bedömning av terrorhotet mot Sverige under 2020 att hoten främst kommer från islamistiska och högerextremistiska personer som agerar ensamma.

I Säkerhetspolisens uppdrag ingår bland annat att utreda terroristbrott och personer som uppmanar eller rekryterar andra till att begå terroristbrott.

TV: IS-resenärer försörjdes av svenska bidrag