Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöbo gripen för planerat terrorbrott

Polisen inledde en särskild händelse i november efter hot om terrobrott
En Malmöbo har gripits av Säkerhetspolisen och misstänks enligt ännu obekräftade uppgifter till Kvällsposten för terrorbrott.
Foto: BILDBYRÅN

En Malmöbo har gripits av Säkerhetspolisen och misstänks enligt ännu obekräftade uppgifter till Kvällsposten för planering av terrorbrott.  

Personen greps på onsdagen och ska förhöras under förmiddagen i dag på Rättscentrum i Malmö.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid Riksenheten för säkerhetsmål. Den misstänkte personen var anhållen i sin frånvaro och greps klockan 11.35 på onsdagen. Enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av greps personen i Malmö. Senare på dagen förordnade Malmö tingsrätt en advokat till personen.

Hans-Jörgen Hanström vill inte berätta för vilket slags brott personen misstänks.

– Det gäller brott som utreds av Säkerhetspolisen, säger Hans-Jörgen Hanström.

Enligt ännu obekräftade uppgifter till Kvällsposten ska det handla om terrorbrott. Den misstänktes advokat vill inte lämna någon kommentar.

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, skriver i sin bedömning av terrorhotet mot Sverige under 2020 att hoten främst kommer från islamistiska och högerextremistiska personer som agerar ensamma.

I Säkerhetspolisens uppdrag ingår bland annat att utreda terroristbrott och personer som uppmanar eller rekryterar andra till att begå terroristbrott.

TV: IS-resenärer försörjdes av svenska bidrag