Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högg ihjäl Aline, 40 – skyller på demoner

Aline Rivuzumwami, 40, dödades på öppen gata.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mordet skedde mitt på ljusa dagen, bara ett hundratals meter från järnvägsstationen i Alvesta.
Foto: JENS CHRISTIAN

I dag väcks åtal mot den 38-årige man som misstänks för mordet på Aline Rivuzumwami, 40, från Alvesta.

Hon avled den 19 april efter att ha blivit skuren med kniv i halsen och fått slag mot kroppen och huvudet.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström.

I dag, måndag, har ett åtal väckts mot en 38-årig man som misstänks för mordet på Aline Rivuzumwami, 40, från Alvesta.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, särskilt eftersom det rörde sig om mycket våld på en öppen gata inför många vittnen. Vi har pratat med 50 vittnen, både personer som var på brottsplatsen och personer som känner den misstänkta och målsäganden. Vi ville vara säkra på att vi inte missat några detaljer, säger chefsåklagare Lise-Lotte Norström.

Kvällsposten har tidigare rapporterat från mordplatsen i närheten av järnvägsstationen i Alvesta där Aline Rivuzumwami, 40, föll till marken och flera vittnen kunde höra hennes skrik den 19 april.

– Allt tyder på att kvinnan och mannen hade en relation. Såvitt vi fått fram har de känt varandra i ett halvår. De bodde inte tillsammans och brottet är inte hedersrelaterat. Mannen vidgår att han utfört handlingen och som motiv har han i förhör berättat om demoner, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström som varit förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Mannen ska ha slagit, sparkat på och skurit kvinnan i halsen enligt åtalet. Gärningen anses ha begåtts med uppsåt. Nu yrkar chefsåklagare Lise-Lotte Nordström på att mannen ska utvisas från Sverige med förbud mot att återvända på obestämd tid.

Våldet ska ha varit riktat mot kroppen och huvudet och Aline Rivuzumwami avled av skadorna mot halsen, enligt rättsläkarens utlåtande.

Mordet skedde mitt på ljusa dagen, bara ett hundratals meter från järnvägsstationen i Alvesta. Enligt pressmeddelandet ska dådet ha skett inför minst femton vittnen.

Dottern ringde men fick inget svar

Kvällsposten har tidigare rapporterat om att den tolvåriga dottern brukade ta bussen till Alvesta, vilket hon också gjorde dagen då mamman blev mördad. Dottern har berättat att Alina Rivuzumwami, brukade vilja gå till gymmet och att hon därför tog 17-bussen.

Väl framme vid lägenheten svarade hennes mamma inte. Då ska hon sökt mammans förvaltare och hennes pappa. Efter det ska hon ha gått hem till sina kompisar.

Senare samma kväll ska Aline Rivuzumwamis anhöriga meddelats om att hon hade blivit mördad.

Enligt vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström bodde den misstänkte mördaren bara 30-talet meter från mordplatsen.

– Under dagen kommer tingsrätten bestämma när domstolsförhandlingarna kommer äga rum men vi räknar att det kommer ske under tre dagar någon gång i juli.