Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ferraribedragare” döms till fängelse

Här är ett av få foton på Ferrarimannen med en av hans två Ferraribilar.Foto: KVP
Rättsprocessen är den mest omfattande någonsin i Blekinge tingsrätt.Foto: JENS CHRISTIAN
Ferrarimannen ska ha haft väskor fyllda med kontanter.Foto: KVP

Den 31-åriga mannen i Blekinge som kallas Ferraribedragaren levde lyxliv samtidigt som han bedrog mängder av människor på sammanlagt 85 miljoner kronor. 

I dag kom domen – mannen döms till fyra års fängelse och tio månader, i det som kallats den största rättsprocessen i Blekinge någonsin.

– Tingsrätten tycker att brottet är så allvarligt som vi gör, säger åklagaren Joel Holmgren.

Mannen har levt jetsetliv och kört Porsche och Ferrari – för andra människors pengar. Han lyckades bygga upp en bild av sig själv som framgångsrik affärsman och lurade på så sätt 96 personer på att investera stora summor i påhittade affärsverksamheter.

Sammanlagt döms mannen nu för 88 fall av grovt bedrägeri – tingsrätten ogillade sju av fallen. Han döms även för flera fall av olaga hot samt narkotikabrott.

De drabbade investerade i tron att de skulle få snabb avkastning men många av dem lämnades i stället med stora skulder. 

– Jag och min familj kommer snart tvingas sälja vårt hus, har en man som trodde på Ferraribedragarens löften och nu pressas hårt av inkassobolag tidigare sagt till Kvällsposten. 

Mannen döms till fyra år och tio månaders fängelse. Han ska även betala de dryga 86 miljonerna i skadestånd till de drabbade. 

Oense om straffet

I domen står det att läsa tingsrätten precis som åklagarna funnit att straffvärdet för 31-åringens brott är maxstraff - åtta år. 

Att tingsrätten ändå satte straffet på fängelse till fyra år beror på att mannen dömdes till fängelsestraff redan under sommaren 2017. Fallen i den nya domen inträffade innan den gamla. 

Åklagarna menade att den nya domen trots det skulle landa på åtta år. Tingsrätten gjorde bedömningen att strafftiden från den tidigare domen ska dras av från den nya.

– Tingsrätten är överens med oss om att straffvärdet är åtta år, så man tycker att brottet är så allvarligt som vi gör. Men tingsrätten resonerar så att man ska dra bort tiden från den förra domen i denna. Vi tyckte inte man skulle det, säger Joel Holmgren, en av de två åklagarna i målet. 

Åklagaren kallar det en ”juridisk teknisk fråga” och kan inte på rak arm säga vilken tidpunkt mannen kan förväntas släppas på fri fot.

– Det blir Kriminalvården som räknar på det. Tiden han suttit häktad nu räknas också av som att han avtjänat det tidigare straffet, säger Joel Holmgren. 

Åklagarna har ännu inte tagit beslut om de ska överklaga domen, men Joel Holmgren är nöjd med att man kommit ett steg på vägen i rättsprocessen.

– Vi började jobba med det här år 2017 så alla inblandade, både vi, målsägandena och 31-åringen är nog glada att vi kommit ett steg på vägen, även om vi tycker olika om den här domen, säger Joel Holmgren.

Mannen fick även straffrabatt på grund av den långa häktningstiden.

– Sett bara utifrån påföljdens längd så får man vara relativt tillfredställd men trots allt så har klienten förnekat så som försvarare kanske man inte jublar, säger mannens försvarare Thomas Martinson.

”Ett pyramidspel”

Mannens omfattande brottslighet har tidigare kallats ett ”pyramidspel”. Många av offren lurades att ta snabba lån i olika banker – det skulle bli kapital att investera i 31-åringens ”affärsverksamhet”, skriver SVT Blekinge.

– Det var bluff från början till slut – ett pyramidspel, han ville egentligen komma åt bankernas pengar och använde bara dessa människor som redskap, har Torgny Palm, målsägandebiträde som representerar 33 av de drabbade sagt i SVT-programmet Veckans Brott.

Bedrägerierna började för fem år sedan och enligt tv-programmet gjorde mannen av med cirka 900 000 kronor i månaden för sitt lyxliv innan allt uppdagades.

– Han har inte haft några som helst legala inkomster men en fantastisk konsumtion, har åklagare Kjell Jannesson, åklagare, sagt till SVT.

Härvan uppdagades år 2017 när en Ferrari sprängdes utanför 31-åringens bostad. 

I fallet har även tolv personer åtalats för penningtvätt, de flesta av dem är vänner och närstående till mannen. Tio av döms för brott. Tre av dömdes till fängelsestraff medan de andra till villkorlig dom och böter enligt ett pressmeddelande från tingsrätten. 

Dessutom åtalades tre banktjänstemän på Sparbanken i Karlshamn för grovt osant intygande eftersom de som skrev rekommendationsbrev åt mannen.

Mannen har tidigare suttit frihetsberövad i Marocko, dit han flydde hösten 2017 efter att härvan uppdagats. Han häktades då i sin frånvaro, greps och utlämnades till Sverige sommaren 2018. Han har suttit häktad sedan dess

Ferrarimannen har nekat till anklagelserna.

Brottscentralens Lisah Silfwer löser mordgåta: