Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånarna klippte av Ros- Maries luftslang – döms

I 26-åringens mobil har polisen hittat bilder från när han poserar med ett pistolliknande föremål.Foto: Polisen
Den 29-årige mannen som misstänks för rånet.Foto: Polisen
Den 49-åriga man som misstänks för rånet. Han fångades på kamera när han satte in kontanter på sitt konto.Foto: Polisen

Hundarna började skälla – sedan stormade tre maskerade gärningsmän in till lungsjuka Ros-Marie Lundgrens bostad och rånade henne på smycken och guldföremål till ett stort värde. 

Men gärningsmännen åkte fast bara dagar senare, och på fredagen dömdes de till fem års fängelse för rånet.

Ros-Marie Lundgren är bosatt i Mönsterås och har tidigare berättat för Kvällsposten hur de tre rånarna tryckte ett vapenliknande föremål mot hennes huvud, klippte av syrgasslangen och band fast henne. 

Rånarna lämnade Ros-Maries bostad med smycken och guldföremål till ett värde av upp emot 50 000 kronor. 

– Ska vi gamlingar som byggt upp Sverige och jobbat sedan vi var femton år kunna få leva fritt och slippa vara rädda för sådana här som håller på med det ena och det andra. Det är förskräckligt, sa Ros-Marie Lundgren, efter rånet.

Ros-Marie Lundgren rånades och hotades i sitt hem den 21 mars, av tre gärningsmän som nu dömts till fängelse.Foto: Privat

”Ensam, gammal och sjuk” 

Gärningsmännen lyckades däremot inte undkomma rättvisan så särskilt länge.

I slutet på mars greps samtliga – bara några dagar efter brottet. Rånarna är 49, 29 och 26 år gamla.

Två av dem är hemmahörande i Mönsterås. 

– Snacket har gått i Mönsterås om att hon har haft pengar hemma. De vet att hon är ensam, gammal och sjuk. Det är de fullt medvetna om när de ger sig på henne, berättade åklagaren Johan Henningsson, förra veckan. 

Döms till fängelse

Förra veckan hölls den sista förhandlingsdagen och vid klockan 11.00 på fredagen föll domen – samtliga tre åtalade gärningsmän döms till fem års fängelse för grovt rån. 

De ska dessutom betala skadestånd till Ros-Marie Lundgren. Totalt rör det sig om över 900 000 kronor. 

I domen mot de tre rånarna konstaterar Kalmar tingsrätt visserligen att domstolar generellt ska vara försiktiga med att bedöma rån som grova. Men i detta fall finns det, enligt Kalmar tingsrätt, flera inslag och moment som talar för att det rör sig om ett grovt rån.

Domstolen konstaterar bland annat att Ros-Marie befann sig i en ”skyddslös och utsatt” ställning, eftersom hon rånades sent på kvällen, när hon egentligen låg och sov.

”De tilltalade har även visat en synnerlig råhet i och med att de hotat Ros-Marie Lundgren med skjutvapen, bundit henne och på så sätt berövat henne friheten under en inte ringa tid samt har försvårat hennes möjligheter att få hjälp genom att förstöra hennes telefon,” skriver Kalmar tingsrätt i sin dom. 

Samtliga tre gärningsmän har nekat till brott under förundersökningen, men tingsrätten konstaterar att den tekniska bevisningen ger stöd till att samtliga varit hemma hos Ros-Marie. Dessutom har stöldgods från Ros-Maries bostad hittats hemma hos en av rånarna.

Åklagaren har även kunnat påvisa en rånarluva, som innehållit DNA från två av de nu dömda gärningsmännen. Dessutom har en av rånarna försökt sälja guld, bara dagar efter rånet. 

Texten uppdateras.

TV: Barn på ridläger lämnades ensamma – ledarna drog