Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagad gängledare häktad - levde lyxliv i Turning Torso

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den här spaningsbilden togs på två bröder som numera lämnat Malmö. De utpekas av polisen för att ha smugglat in stora mängder narkotika, främst cannabis till Sverige. Källor uppger för Kvällsposten att 37-åringen haft möten med de två bröderna innan de lämnade landet.
Foto: Polisen
37-åringen disponerad 2018 en lyxlägenhet på Turning Torso i Malmö. Där fanns bland annat en TV värd 100 000-tals kronor och flera Rolexklockor.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I samma garderob som poliser hittade den här Glockpistolen för fem år sedan fanns två handskar med spår från 37-åringen. Mannen som bodde i lägenhet är nära vän till 37-åringen.
Foto: Polisen

En av Malmös mest jagade män är fast. I dag häktades han av Helsingborgs tingsrätt misstänkt för att den 20 maj planerat att mörda en man i Ängelholm.  

37-åringen utpekas av flera källor som en av Sveriges största knarksmugglare och förekommer bland annat i utredningen av trippelmordet på Drottninggatan i Malmö.

När den unge mannen trycktes ned mot polisbilen av en knarkspanare gjorde han en rörelse mot midjan. Där fanns en skarpladdad pistol. Det var 16 år sedan.

I dag är han 37 år och häktades av Helsingborgs tingsrätt som misstänkt för att den 20 maj ha planerat mörda en man.

– Jag går inte in på vilken bevisning vi lagt fram. Men jag har meddelat tingsrätten att utredningen kommer att ta flera månader, säger vice chefsåklagare Måns Biörklund på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till Kvällsposten.

Under häktningsförhandlingen nekade 37-åringen till att hans skulle ha planerat att mörda någon, uppger hans ombud, advokaten Markus Bergdahl.

37-åringen utpekas av flera källor som en av Sveriges största organisatörer av smuggling av narkotika från Spanien och Colombia till Sverige.  Men han har taxerat som en låginkomsttagare, enligt ett beslut av Skatteverket från 2016.

För sex år sedan fälldes han för bland annat häleri och stöld efter att poliser hittade en stereo värd 50 000 kronor och en dyrbar Hästenssäng i ett förråd i Malmö. I början av 2018 gick poliser in en lägenhet i Turning Torso som han misstänks ha disponerat. Där fanns en väggTV värd 100 000-tals kronor och flera Rolex-klockor. 

37-åringen blev då misstänkt för häleri och grovt penningtvättsbrott. Förundersökningen mot honom pågår fortfarande utan att åklagare har kunnat väcka åtal. 

För fem år sedan fanns hans fingeravtryck på två handskar i en garderob i en lägenhet i Malmö där det fanns en skarpladdad pistol. I lägenheten bodde en nära vän till honom.

Knäckte krypteringstjänst

Källor uppger för Kvällsposten att misstanken att han planerat ett mord tillsammans med andra personer ska ha uppstått efter att svensk polis fått information från Europol. 37-åringen greps på fredagen på hotellet Malmö Live i Malmö.

I somras gick Europol ut med information vid en presskonferens att fransk och nederländsk polis lyckats komma åt miljontals krypterade meddelande i en krypteringstjänst kallad Encrochat. Tjänsten används flitigt av kriminella. 

I den här lägenheten i Kävlinge hanterades stora mängder kokain och cannabis som smugglats till Sverige från Spanien i lastbilar som försetts med dolda utrymmen. Polisen slog till mot lägenheten för tre år sedan. Lägenheten kopplas till 37-åringen, enligt Kvällsposten källor.
Foto: Polisen

Enchrochat gick i somras ut och varnade sina kunder att polis fått tillgång till deras krypterade meddelanden. Då var det för sent. Polis i England, Nederländerna och Frankrike har gjort flera tillslag. Även i Sverige har tillslag gjorts.

Gripandet av 37-åringen är ett av dem.

Vice Chefsåklagare Måns Biörklund vill inte kommentera den uppgiften.

37-åringen förekommer i en snäv krets av tungt kriminella. Han har bland annat synts i sällskap med två bröder som numera har lämnat Malmö. Bröderna misstänks för grovt bidragsbrott men utpekas av Malmöpolisen för att ha styrt en omfattande knarksmuggling.

”Han är smart”

37-åringen är ett välkänt namn hos polisledningen i Malmö.

– Han håller sig långt borta från själva hanteringen, säger en källa.

När 37-åringen för 16 år sedan greps med den laddade pistolen instucken i byxlinningen var det ingen som kunde förutse att han senare skulle bli en skuggfigur som misstänks styra stora delar av knarksmugglingen till Sverige. 

– Han är smart och har sett till att gå under radarn så mycket som möjligt. Han har bott i Spanien under flera år, säger en källa.

Släkting kidnappades

37-åringen har även själv drabbats av brott. En nära släkting till honom blev 2018 kidnappad i Malmö av kriminella män men återlämnades efter några dygn. 37-åringen ska ha betalat en lösensumma men samtidigt varnat kidnapparna:

– Räkna inte med att ni ska kunna använda de här pengarna.

Poliser i Malmö som känner till 37-åringen befarade då att kidnappningen skulle utlösa blodiga hämndaktioner. Så blev det också.

Sedan dess har flera mord inträffat i Malmö som polisen misstänker är en hämnd för kidnappningen bland annat trippelmordet i juni 2018 på Drottninggatan. Åtminstone en person som påstås vara vän till 37-åringen har mördats och ytterligare en har utsatts för ett mordförsök.