Expressens och Kvällspostens krimkrönikör Catarina Lundbäck tror att Peter Madsen valde att genomföra brottet för att utmana sig själv. Foto: THOMAS ENGSTRÖMExpressens och Kvällspostens krimkrönikör Catarina Lundbäck tror att Peter Madsen valde att genomföra brottet för att utmana sig själv. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Expressens och Kvällspostens krimkrönikör Catarina Lundbäck tror att Peter Madsen valde att genomföra brottet för att utmana sig själv. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Peter Madsen kan dömas till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLABPeter Madsen kan dömas till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Peter Madsen kan dömas till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Peter Madsens ubåt Nautilus. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPeter Madsens ubåt Nautilus. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsens ubåt Nautilus. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Jag tror Peter Madsen ville ha en utmaning"

Publicerad

Uppfinnaren Peter Madsen kan dömas till livstids fängelse för mordet på svenska Kim Wall.

Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck tror att Madsen valde att genomföra brottet för att utmana sig själv.

– Han vill göra saker som stimulerar honom, säger Catarina Lundbäck i "Brottscentralen" i Expressen TV.

Danske uppfinnaren Peter Madsen har åtalats för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott efter svenska journalisten Kim Walls död.

Åklagare och polis misstänker att Kim Wall ströps eller skars i halsen ombord på Madsens ubåt, för att sen styckas och dumpas i Öresund. Åklagare menar att Madsen planerade mordet i förväg – och tog med sig redskap ombord för att kunna göra sig av med kroppen.

Kim Wall.Foto: PRIVAT

 

LÄS MER: Madsens vän: "Han ville begå det perfekta brottet"

 

Kim Walls pojkvän har berättat att Madsen ringde Wall kvällen innan avfärden med ubåten. Expressens Catarina Lundbäck menar att det kan användas i bevisningen mot Madsen.

– Just att man nu får höra hans ord, det har försvunnit tidigare. Man har inte hört så mycket, det berör en ännu djupare. Jag kan tänka mig hur de satt där och bestämde att hon skulle åka, sen kom hon aldrig tillbaka, säger Catarina Lundbäck i "Brottscentralen" i Expressen TV.

Peter Madsen efter att hans ubåt Nautilus sänkts.Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

Madsen drömde om det "perfekta brottet"

– I början tyckte inte jag att det kändes som ett planerat brott, och jag var tveksam till hur man skulle planera det. Men i och med att man kan visa att verktygen inte är rimliga att man har med sig ombord, och att han ringer spontant för att få med henne direkt ... det känns som sådant som kan peka på att han har planerat det.

I en ny dokumentär på danska TV2 berättar Madsens vän och ubåtskollega, örlogskapten Steen Lorck, att Madsen drömde om att begå det "perfekta brottet".

 

LÄS MER: Vännerna hade avskedsfest innan Kim Wall klev på ubåten 

Lundbäck: Madsen ville ha en utmaning

Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck:

– Jag tycker inte att just den detaljen förvånar mig. Han ville resa till månen, bygga en ubåt, att han då vill begå det perfekta brottet ... då är det här i linje med det. Sen tror jag att planen var att han skulle komma undan, jag tror han ville ha en utmaning. Han ville inte välja vilken person som helt på vilket sätt som helst. Då hade det varit mycket lättare för honom.

– Om jag bara ska spekulera ser jag honom som otroligt uppfylld av sig själv och sin egen förträfflighet. Han anser väl själv att han är … han vill ha utmaningar, han vill göra saker som stimulerar honom, säger Catarina Lundbäck.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag