Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Helle om mordet på dottern: ”Outhärdligt”

24-åriga Louisa Vesterager Jespersen sökte äventyret och begav sig till Marocko för att vandra i bergen.

Men äventyret slutade i en fullständig mardröm. Louisa och resekamraten Maren Ueland, 28, mördades brutalt och hittades efteråt döda i ett tält.

För mamman Helle Vesterager Jespersen var händelsen ytterligare en tragedi i familjen. Louisa blev tredje barnet hon tvingades begrava.

Louisa äskade att resa och så fort hon nosade upp ett äventyr började hon spara pengar för att kunna ge sig av.

På listan över erövringar fanns redan fallskärmshoppning, bergsklättring och forsränning.

Den här gången bar det av till Marocko för en vandringstur i Atlasbergen. Som sällskap hade danska Louisa resekamraten Maren Ueland från Norge. 

Kvinnorna var rumskompisar på ett norskt universitet där de studerade för att bli reseguider.

Sista gången mamman Helle hörde av dottern Louisa var på telefon den 5 december 2018. Dottern fyllde år och lät glad som vanligt.

Men kompisarna hann bara vandra en vecka. Den 17 december hittades kropparna efter de unga kvinnorna i ett tält vid bergsfoten av Jbel Toubkai i Marocko.

Båda hade mördats genom att få halsarna avskurna. Allt hade dessutom filmats och lagts ut på sociala medier. Dådet sades ha varit en gärning i IS namn.

Helle Vesterager Jespersen besökte efteråt platsen där dubbelmordet skedde. Här sitter hon längst till höger, omgiven av ett tv-team och flera bergsguider. Foto: Privat

Först nu - snart ett år senare - orkar Louisas mamma berätta om händelsen, som märkt henne för livet. 

– Jag kommer aldrig över det, säger Helle till Kvällsposten.

De marockanska myndigheterna gick tidigt ut med att det varit ett terrordåd. Dagen efter stod en dansk polis vid hennes dörr för att informera om vad som hänt.

– Det var outhärdligt att få beskedet. Samtidigt stod jag med Louisas tre syskon som bröt ihop fullständigt, säger mamman i en intervju som publicerats i Allas.se. 

Filmen från mordet dök dessutom upp i hennes Facebook-flöde. Det var inget tvivel om att det var Louisa hon såg på bilderna.

Förlorade tre barn

För Helle var tragedin extra svår. Det var tredje gången hon förlorade ett barn.

Första gången var det hennes nyfödda dotter som dog i plötslig spädbarnsdöd. Andra gången var det hennes fyra månader gamla son som drabbades av ett RS-virus.

Tårarna rullar nerför kinderna när Helle nu beskiver sin mördade dotter och hur mycket skuld hon själv känner över det som hänt.

– Jag kommer aldrig sorgen. Men jag hoppas kunna lära mig att leva med smärtan, säger hon.

Tre av de fyra männen som dömdes till dödsstraff för morden på de skandinaviska unga kvinnorna.

Våldsdådet väckte internationell avsky och stora resurser sattes in i jakten på mördarna. 

Senare greps och åtalades 24 personer för inblandning i dådet. I slutet av oktober i år dömdes fyra personer till döden för dubbelmordet. Straffen omvandlades automatiskt till livstids fängelse.

– Jag önskar inte livet av någon människa. Men jag önskar inte heller att dessa personer någonsin kommer ut i samhället igen. Det dom gjort går aldrig att förlåta, säger Helle.

Vill tillbaka

Hon har efteråt besökt platsen för våldsdådet för att kunna bearbeta händelsen. 

– Jag var jätterädd i början, men jag la dit en bukett blommor och plötsligt verkade allt så fridfullt, beskriver hon för Allas.se 

Mamman har dessutom bestämt sig för att senare resa tillbaka för att vandra i Louisas fotspår i bergen. Med på resan följer övriga syskon.

Begravningen av Louisa har senare skett i familjens hemort Ikast på Jylland. Askan valde familjen att sprida i Vejlefjorden.

– På det sättet är hon alltid med oss, oavsett vilket hav vi står vid, säger Helle.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.