Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivar, 84, rånades brutalt – nu mildras släktings straff

Såhär rapporterade Kvällsposten inför rättegången.
Ivar, 84, misshandlades grovt i samband med ett rån i hans hem. Foto: Privat
En av männen, en 38-åring dömdes till sex års fängelse för grovt olaga hot, grovt rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel.Foto: Polisen
Den släkting som dömts till fängelse för medhjälp till grovt rån av Ivar, 84, i Ronneby har släppts ur häktet.Foto: Polisen

En släkting dömdes till fem års fängelse för det brutala rånet på Ivar, 84.

Nu slipper han fängelse.

Hovrätten fastställer straffet mot de två rånarna – släktingen döms för medhjälp till rån.

Det var natten till den 1 februari i vintras som rullstolsburne Ivar, 84, vaknade av att två maskerade män bröt sig in i hans villa i Kallinge, Ronneby kommun.

Därefter följde en utdragen och brutal misshandel, där gärningsmännen bland annat slog honom med ett järnrör.

Därefter lämnades Ivar för att dö. Han hittades först dagen efter av sin dotter. 

Straffet sänks

En släkting till 84-åringen dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån, men hovrätten över Skåne och Blekinge anser inte att det är bevisat att 34-åringen var medveten om att den äldre mannen skulle misshandlas.

Därför döms han enbart för medhjälp till grov stöld. Enligt domen motsvarar straffvärdet sex månaders fängelse, men eftersom 34-åringen suttit häktad i drygt åtta månader blir påföljden dagsböter.

De två män som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för grovt rån har nu fått sin straff fastställda av hovrätten. 

Tipsade sina vänner

Enligt åtalet tipsade 34-åringen sina två vänner om att hans äldre släkting hade stora summor pengar hemma och ska även ha köpt rånarluvor och lånat ut sin bil till de två huvudåtalade.

I förhör har Ivar uppgett att rånarna frågade hur mycket pengar han hade i huset.

Ivar svarar att han hade cirka 15 kronor i småpengar och sedan hade han kanske 700-800 kronor. Ivars dotter brukade handla till honom och tog pengar där och lämnade kvitton efteråt.”

I tingsrätten berättade Ivar att han fått bestående men – och att han aldrig mer vill flytta tillbaka till sitt hem i Kallinge, där han bott hela sitt liv fram till det att han blev rånad.

Båda männen som dömdes för grovt rån har nekat till brott.

Ladda ner Kvällspostens app.