Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Invånarna i sorg efter krogmordet

60-åring mördade på restaurang i Gislaved. En av dem som kom för att tända ljus på plats var SD:s politiker Helena Elmqvist.
Jenny Björk, Tommy Tulkki och Luna var som många Gislavedsbor på plats vid restaurangen där 60-åringen mördades.Foto: ANDERS BLANK
Blommor och ljus utanför Meet up, den spelhall där 60-åringen mördadesFoto: Anders Blank
Kriscentret och kommunens Posumgrupp aktiverades 30 minuter efter mordet. Under gårdagen och söndagen har ett 50-tal personer kommit hit. Polis är på plats för att ta emot vittnesmål. Foto: Anders Blank

Hela Gislaved är i sorg efter mordet på den halländske företagaren i lördags kväll.

Mannen stacks ner på den lokala krogen – troligen efter att ha försökt stoppa ett pågående rån. 

På söndagskvällen vandrade ortsborna till restaurangens ingång för att lägga ner blommor och tända ljus.

Bara en halvtimme efter mordet i restaurang Ströget med spelhallen ”Meet up” aktiverades Posumgruppen i Gislaveds kommun.  

– Det är många som bevittnat mordet, både personal och gäster. Så vi startade upp kriscentret tvärs över torget från restaurangen, säger Susanna Olsen IFO-chef i kommunen och den som leder Posumgruppen. 

Under lördagen och söndagen har det varit runt 50 personer som kommit till kriscentret. Många för att få stöd och en chans att prata. Men några har också kommit för att ge vittnesmål och hjälpa polisen. 

– I dag har vi pratat med ett par stycken som var på plats när det hände, säger Ulrika Andersson, områdespolis. 

Flera rån i området

Utanför restauranglokalen lyser värmeljus upp decembermörkret. Plast plockas bort från buketter och placeras varsamt framför entrén. Det kommer människor i en strid ström. De flesta är tysta.

Ett medelålders par berättar att de kände offret väl. De har åkt till Gislaved för att tända ett ljus till hans minne. 

– Vi har nog känt honom i 40 år. Vi hörde om dådet i går kväll men visste inte att det var vår vän förrän på söndagsmorgonen. Det är både ofattbart och fruktansvärt, säger vännen. 

Kontantfritt ställe

– Det är så sorgligt, det här stället har varit kontantfritt i flera år, man tycker att rånarna borde ha förstått det, säger en person.

Flera av den mördade mannens vänner var på plats utanför restaurangen. Men det fanns också andra som var där för att hedra och visa respekt. 

– Vi är ganska nyinflyttade här så vi känner inte honom eller hans släkt. Men stämmer uppgifterna att han försökte förhindra ett rån så är det viktigt hedra hans minne. Civilkurage behövs i det här samhället, säger Tommy Tulkki.

Hur är situationen här i Gislaved?

– Det är klart att det finns problem. Men det har mer varit på den nivån med nedskräpning och moppekörning, inte mord, det är något helt annat. 

Daniel Fisk, 47 år, lastbilschaufför, Gislaved:Det är fruktansvärt. Jag visste vem han var. En otroligt sympatisk människa. Jag fattar inte att det händer här. Foto: Anders Blank
Johanna Wärme, 31 år, maskinoperatör, Gislaved:Det är ofattbart. Vi går ofta till restaurangen med vår sjuåriga dotter. Det är första gången som något så allvarligt har hänt i Gislaved.  Foto: Anders Blank
Charlotte Holm’e, 32 år, förskollärare, Gislaved:Det här är ett litet samhälle, jag tänder ett ljus för att visa att vi är på de godas sida.Foto: Anders Blank
Leif Gröhn, 53 år, metallarbetare, Gnosjö:Det är förskräckligt när oskyldiga personer drabbas. Här verkar det som att offret bara velat hjälpa till i en akut situation. Foto: Anders Blank

Man ihjälslagen i Gislaved – mitt på restaurang:

Maskerade rånare rusade in och slog ihjäl en gäst med tillhygge.