Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intagen på häkte kastade mjölk på personal – döms

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. Helsingborgs tingsrätt dömer kvinnan till en månads fängelse.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 53-årig kvinna kastade mjölk på en häktesvakt i Helsingborg. 

Bara två månader senare rök hon ihop med en annan kriminalvårdare och stampade honom på foten. 

Nu döms kvinnan till en månads fängelse för våld mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. 

Den 27 juni i fjol satt en 53-årig kvinna på häktet i Helsingborg när vakterna delade ut frukost. 

Kvinnan fick bland annat ett glas mjölk och vakten märkte direkt att hon var irriterad. Det blev då en diskussion om hennes mediciner och kvinnan menade att hon skulle ha ytterligare tabletter. 

Vakten gick då och hämtade medicinen men när han kom tillbaks till cellen stod kvinnan upp med mjölkglaset i handen – hon påstod att hon inte fått laktosfri mjölk.

Siktade på vasken

Vakten stod en meter från kvinnan när hon plötsligt kastade ut mjölk mot vakten som träffade honom i ansiktet. Vakten berättar i förhör att kvinnan senare under dagen bett om ursäkt för händelsen och hävdade att hon siktat på en vask.  

Kvinnan erkänner i förhör att hon kastade mjölken på vakten men förnekar brott eftersom hon inte haft uppsåt att mjölken skulle träffa vakten i ansiktet. 

Två månader senare – den 13 augusti – satt kvinnan fortfarande häktad och behövde transporteras till ett läkarbesök. Väl framme skulle kvinnan flyttas från bilen och en kriminalvårdare höll henne i midjebältet.

”Svart i blicken”

Kvinnan ryckte då till med höften vilket fick kriminalvårdaren att tappa greppet. Kvinnan slet sig loss och försökte avlägsna sig från platsen. Kriminalvårdaren fick då tag i kvinnans arm och märkte hur kvinnan blev ”svart i blicken”. Kvinnan lyfte sin fot och stampade på vaktens fot.

Kvinnan själv har berättat att hon hade andra aktiviteter inbokade den aktuella dagen och blev därför förvånad när hon fick veta att hon skulle till läkaren. Hon ville dock genomföra läkarbesöket och valde att följa med.

Kvinnan hävdar i förhör att kriminalvårdaren tog henne i skrevet och ryckte i hennes midjebälte. 

Helsingborgs tingsrätt tror dock inte på kvinnans förklaringar utan har nu dömt henne till en månads fängelse för våld mot tjänsteman samt förgripelse mot tjänsteman. 

SE FLER NYHETER: Kommunalrådet om läskförbudet

Här försvarar kommunalrådet beslutet från tjänstemännen att förbjuda läsk.