Fick oönskade pensbilder. Musikern Ida Gratte, 21, från Kalmar, fick omkring 40 oönskade bilder på närgångna mäns könsorgan. Händelsen är polisanmäld och utreds som sexuellt ofredande. Foto: Oliva MagnussonFick oönskade pensbilder. Musikern Ida Gratte, 21, från Kalmar, fick omkring 40 oönskade bilder på närgångna mäns könsorgan. Händelsen är polisanmäld och utreds som sexuellt ofredande. Foto: Oliva Magnusson
Fick oönskade pensbilder. Musikern Ida Gratte, 21, från Kalmar, fick omkring 40 oönskade bilder på närgångna mäns könsorgan. Händelsen är polisanmäld och utreds som sexuellt ofredande. Foto: Oliva Magnusson
Ida Gratte konfronterade en av männen som skickat en bild på ett könsorgan till henne. Foto: SkärmdumpIda Gratte konfronterade en av männen som skickat en bild på ett könsorgan till henne. Foto: Skärmdump
Ida Gratte konfronterade en av männen som skickat en bild på ett könsorgan till henne.  Foto: Skärmdump
Ida Gratte vill uppmuntra andra kvinnor och unga tjejer att polisanmäla om de får dickpics.Ida Gratte vill uppmuntra andra kvinnor och unga tjejer att polisanmäla om de får dickpics.
Ida Gratte vill uppmuntra andra kvinnor och unga tjejer att polisanmäla om de får dickpics.

Ida, 21, fick 40 bilder på penisar i sin mobil

Publicerad

Utan att be om det fick Ida Gratte, 21, omkring 40 närgångna bilder på främmande mäns könsorgan till sina sociala medier på bara några timmar.

Händelsen har polisanmälts och Ida vill att frågan uppmärksammas så att fler våga anmäla.

–Tänk om det hade varit en 13-årig tjej som hade fått dem, det är sjukt, säger hon.

Bilderna på könsorganen började komma sent i torsdags kväll. 

Ida har tidigare fått liknande bilder men aldrig i den omfattning som i torsdags.

– Min sambo och jag satt och tittade på film när det plötsligt kom en bild på ett manligt kön. Det första jag tänkte var "åh så äckligt", sen kom det bara fler och fler och jag förstod att något hade hänt.

Uppmanade att skicka könsbilder till Ida

Strax därefter upptäckte hon att någon har lagt ut hennes namn på en internetsida och uppmanat folk att skicka penisbilder till henne.

 

LÄS OCKSÅ: Linnéa, 25, slår tillbaka mot hatarna – på Instagram 

 

– Jag är musiker och en offentlig person och finns i stor utsträckning på sociala medier. Jag har också skrivit en låt om att jag inte vill ha sådana här bilder. Kanske är det någon som har stört sig på det och därför uppmanat andra att skicka bilder till mig.

De oönskade bilderna fortsatte att komma i flera dagar.

– Det höll på under helgen också. Totalt fick jag nog 50 meddelanden varav omkring 40 stycken var bilder på penisar, säger Ida Gratte.

Ida Gratte fick oönskade penisbilder till sig via Snapchat.Foto: Skärmdump

Bilderna kom via det sociala mediet Snapchat vilket innebär att meddelandena förstörs efter 24 timmar om de inte öppnats.

– Polisen bad mig spara ner bevisen så jag fick öppna allihopa och ta skärmdumpar så att polisen kan ha det i utredningen senare, säger hon.

Vill att andra anmäler oönskade könsbilder

Ida Gratte vill berätta om det inträffade för att ge fler kvinnor och unga tjejer kraft och mod att polisanmäla om det händer dem. 

 

LÄS OCKSÅ: Dömd 16-åring vill bli frikänd för våldtäkt 

 

– När jag var yngre och fick de första bilderna tyckte jag att det var läskigt och vågade inte berätta för någon. Med min anmälan vill jag visa att det faktiskt går att göra något åt det. Även om polisen inte hittar den skyldige är det viktigt att åtminstone lyfta frågan, säger Ida Gratte.

Den som skickar oönskade bilder med sexuell karaktär till någon kan göra sig skyldig till brottet sexuellt ofredande. Straffskalan går från böter till fängelse i upp till två år.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag