Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HVB-placerad 18-åring gripen efter mordförsök

Polisens tekniker arbetade på platsen långt in på natten. Foto: JENS CHRISTIAN
Det är oklart om skottlossningen har något att göra med helgens mord på en 15-åring i Malmö- Foto: JENS CHRISTIAN

Under tisdagskvällen hittades en ung man skottskadad i området Eriksfält i Malmö. 

Två personer har anhållits under natten, de är misstänkta för medhjälp till mordförsök. 

De två gripna är 17 och 18 år gamla – den ena av dem är placerad på ett HVB-hem. 

Det var vid 18-tiden som polisen larmades till Jöns Risbergsgatan i Malmö. Polisen hade då fått flera samtal från oroliga Malmöbor om en misstänkt skottlossning.

Polisen skickade flera patruller till platsen och kunde lokalisera ett område där det hade skjutits, ett fordon på adressen hade skottskador. Sedan hittades också ett offer i närheten. 

– En polispatrull anträffade en skadad person i nära anslutning till brottsplatsen där det skjutits. Då begärdes ambulans till platsen. Personen är under vård och förd till sjukhus med ambulans, sa Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral i region Syd. 

Den skadade personen är under 18 år och skadorna bedöms inte vara livshotande, enligt polisen.

Senare under natten kunde polisen gripa två personer. En 17-åring och en 18-åring, de anhölls under morgonen misstänkta för mordförsök. 

Dokument som Kvällsposten tagit del av visar att att 18-åringen är placerad på ett HVB-hem i Malmö. Han har ett stökigt förflutet. 

I en dom från förvaltningsrätten slås det fast att när han var 14 år gammal kom det in ”totalt 15 anmälningar gällande kriminella aktiviteter.” Han ska under perioder haft en obefintlig skolgång och ställt till med allvarliga bråk. 

Ett stort område spärrades av under måndagskvällen. Foto: JENS CHRISTIAN

15-åring mördades

18-åringen har under de senaste åren varit föremål för flera omfattande insatser från socialtjänsten. 

Den gripna 17-åringen är dömd sedan tidigare, för olovlig körning. 

Malmö är skakat av en våldsvåg. Under lördagskvällen sköts två pojkar vid en pizzeria vid Möllevången. Den ena av dem, 15-årige Jaffar, träffades så illa att han avled. Hans vän vårdas för livshotande skador. 

Polisen vill inte bekräfta om skottlossningen på Jöns Risbergsgatan har något att göra med den senaste tidens händelser. 

– Det är för tidigt att säga. Naturligtvis är vi intresserade av alla kopplingar, men det är ingenting som är känt nu, sa Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral i region Syd under måndagskvällen. 

Senaste våldsvågen i Malmö

Klockan 20.57 på lördagskvällen larmades polisen om flera höga smällar i området Hästhagen i Slottsstaden i Malmö. Kort därefter påträffades en söndersprängd bil.

Några minuter senare, klockan 21.03, sköts två tonåringar utanför en pizzeria på Ystadsgatan, Möllevången. En av dem, 15-årige Jaffar, avled. Den andre vårdas för livshotande skador.

Två misstänkta gärningsmän jagas för mordet. De flydde på cykel.

Söndagen den 10 november beslöt rikspolischefen Anders Thornberg att utlysa en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö, något som tidigare gjorts vid till exempel terrorattentatet vid Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Måndag kväll var det en ny skottlossning, denna gång i området Eriksfält. En man som är under 18 år gammal skadades. Två personer är anhållna, misstänkta för medhjälp till mordförsök. 

Polismästare Stefan Sintéus frikopplas nu från sin roll som chef över Malmöpolisen för att bli kommenderingschef, med fokus på att pressa kriminella i staden.