Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huvudvittnen flygs i privatjet till rättegång

Gert-Inge Bertinsson, 70, mördades i Markaryd förra året.
Gert-Inge Bertinsson.Foto: TV3/Efterlyst
Bärplockarna stal Gert-Inge Bertinssons exklusiva bil.Foto: Polisen

Domstolsverket betalar närmare en kvarts miljon kronor för att flyga två huvudvittnen i privatjet till mordrättegången mot två ukrainska bärplockare i Växjö tingsrätt. 

Enligt rättens ordförande Anne Zeift ser man ingen annan lösning på problemet.

– Alternativet att skjuta förhandlingen till hösten har inte varit aktuellt, säger hon. 

På onsdagen startar rättegången i Växjö tingsrätt mot de två ukrainska bärplockarna som åtalats för mordet på pensionären Gert-Inge Bertinsson i Markaryd den 31 juli förra året.

Enligt åklagaren Gunilla Öhlin är båda männen lika skyldiga till dådet.

”De har tillsammans och i samförstånd berövat Gert-Inge Bertinsson livet”, skriver hon i stämningsansökan.

Det som drev bärpockarna att döda den 70-årige pensionären tros ha varit männens akuta situation.

De hade tagit färjan till Sverige och var på väg upp genom Sverige för ett bärpockarjobb hos en företagare i Adak i Västerbotten.

Bilen gick sönder

Men i höjd med Markaryd på E4:an gick bilen sönder.

Enligt polisutredningen trålade bärplockarna runt i Markaryd efter en bil att stjäla. I samma veva besökte Gert-Inge Bertinsson frisören i Markaryd.

Åklagarens tes är att männen försökte stjäla bilen från pensionären när den stod parkerad på Drottninggatan i samhället.

– Men det är också troligt att han gjort motstånd och försvarat sin egendom, säger åklagaren.

På platsen hittade polisen senare Gert-Inge Bertinssons krossade glasögon. 

Men den döda kroppen anträffades inte förrän efter tio dagar, i ett skogsparti söder om Markaryd.

Enligt åklagaren har bärpockarna först misshandlat pensionären och sedan kört ut honom i skogen i hans egen bil.

Senioråklagare Gunilla Öhlin.

Bands fast

Där har Gert-Inge Bertinsson dumpats på en pappskiva och fått både ben och armar bundna med livrem och tejp. 

Till sist pekar allt på att pensionären strypts till döds på grund av den tejp som även virats om halsen. Över huvudet hade förövarna även dragit ett klädesplagg.

Enligt åklagaren begick männen handlingen med uppsåt.

– De har inte vågat lämna några spår efter sig och därmed inte heller velat lämna honom kvar i livet, säger Gunilla Öhlin.

Men båda männen nekar till brott och skyller på varandra.

I målet saknas också viktig teknisk bevisning. Det har inte kunnat klarläggas någon dödsorsak och bärplockarna har varken kunnat bindas till platsen eller kroppen.

– Men det finns DNA-spår på vissa saker och fingeravtryck på andra, bland annat tejprester, säger åklagaren.

Platsen där kroppen anträffades, dold under en filt.Foto: Polisen
Bärplockarnas Renault gick sönder.Foto: Polisen

Två huvudvittnen

I övrigt är det de samlade uppgifterna som utgör bevisningen mot bärplockarna. 

Viktiga detaljer är att de både färdats i Gert-Inge Bertinssons bil och att en av männen försökt ta ut pengar på hans konto i en uttagsautomat i Stockholm.

Under målet har åklagaren åberopat 16 vittnen – två av dem är de två ukrainska bärplockarna, en man och en kvinna, som också var med på bilfärden genom Sverige.

Båda anses vara åklagarens huvudvittnen i målet – och ska vittna om hur de fick stanna kvar vid den trasiga bilen medan de nu åtalade bärplockarna tog på sig uppgiften att lösa problemet med bilen.

Den kvinnliga bärplockaren har bland annat vittnat om hur männen kom tillbaka i Gert-Inge Bertinssons Volvo XC 90. De var samtidigt oroliga och ville inte svara på frågor om vad som hänt.

Vittnena har också berättat om hur man falskskyltade bilen, dumpade kläder längs vägen och sinsemellan pratade om hur det gått för mannen i skogen.

Flygs i privatjet

Enligt Växjö tingsrätt kommer de båda huvudvittnens att flygas in till mordrättegången i ett specialchartrat plan från Ukraina.

Flygresan är på två timmar och 15 minuter och kostar enligt rättens ordförande Anne Zeift 20 700 euro, motsvarande 233 496 svenska kronor, tur och retur.

Har du varit med om detta tidigare?

– Nej, aldrig, men det är på grund av coronasituationen. Gränserna är stängda och all vanlig flygtrafik ligger nere. Polisen som sköter det praktiska har inte sett något alternativ och jag har godkänt summan för Domstolsverkets räkning, säger Anne Zeift.

Enligt henne var det aldrig något alternativ att begära rättshjälp i Ukraina och låta en domstol där ta upp förhör med vittnena.

– Det hade varit en osäker väg att gå. I sämsta fall hade vi kanske inte fått de här personernas vittnesmål överhuvudtaget.

Smitta på häktet

Och att skjuta på hela rättegången till i höst, när coronakrisen lagt sig?

– Då hade vi haft de här personerna kvar i häktet under tiden. Det handlar om proportionalitetsprincipen, att en myndighet inte får använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet, säger Anne Zeift.

De båda vittnena är planerade att höras under en heldag i tingsrätten den 28 maj. En ukrainsk tolk har beställts för uppdraget.

En annan omständighet är att de två mordåtalade under de två första dagarna endast kommer att finnas med på länk från häktet.

Anledningen är rapporterad smitta bland anställda på häktet. Först tredje dagen av förhandlingen anses det vara riskfritt att männen sitter med i tingsrätten.

De båda bärplockarna riskerar livstids fängelse vid en fällande dom.

TV: Misstänkte mördarens egna bilder

ARKIV: Så är rapporterade vi var efterlyst, misstänkt för mordet på Gert-Inge Bertinsson.