Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon var Grapenkrantz offer – nu är han misstänkt igen

Misstänks bland annat för elva fall av grov våldtäkt.
Jim Grapenkrantz är en av Sveriges mest ökända sexbrottslingar.
Foto: CHRISTIAN ÷RNBERG

Jim Grapenkrantz, en av Sveriges värsta sexförbrytare, misstänks återigen för grova sexbrott. Han åtalas nu för bland annat grovt koppleri och flera grova våldtäkter.

För 16 år sedan dömdes Grapenkrantz för liknande brott mot Kicki Wallström. Nu är hon en av många som hörts av polis i den nya utredningen.

– Jag lider med henne. Han har gjort det igen, säger hon.

Under torsdagen lämnades åtalet mot Jim Grapenkrantz, som nu heter Janken Donnstedt, in till Kristianstads tingsrätt. Enligt åklagare Lena Körner har Grapenkrantz tvingat en kvinna att sälja sig själv på olika eskortsidor. Han har också, enligt åtalet, utsatt kvinnan för brutala och förnedrande grova våldtäkter. Han åtalas även för grov kvinnofridskränkning.

Brotten ska ha ägt rum under ett knappt år mellan 2019 och 2020.

”Lider med henne”

Kicki Wallström levde tillsammans med Jim Grapenkrantz i två år. Han dömdes till fängelse i 14 år för brotten mot henne och ytterligare en kvinna. 

Många av detaljerna i den stämningsansökan som i dag lämnades in är bekanta för henne.

– Jag lider med henne. Han har gjort det igen. Jag vet att det är en tung och svår process att gå igenom, det hon har framför sig.

Jim Grapenkrantz dömdes år 2005 för att ha tvingat Kicki Wallström att sälja sin kropp, för misshandel och flera grova övergrepp.

Att Kicki Wallström fick reda på att han var misstänkt för liknande brott mot en annan kvinna var det som fick henne att bestämma sig för att berätta offentligt om vad hon hade varit med om. Kicki Wallström visste inte vad det skulle leda till, men hoppades att det skulle vara en hjälp i den nya utredningen och för den utsatta kvinnan.

– Jag ville att hon skulle känna att hon inte var ensam utan att det fanns andra som visste vad hon hade hon gått igenom.

Kicki Wallström har berättat om hur Jim Grapenkrantz sålde hennes kropp.
Foto: OLLE SPORRONG

Lång process

Kicki Wallström är en av många som förhörts av polisen i den aktuella utredningen.

– Hade han inte häktats misstänkt för de nya brotten så hade jag nog fortsatt att leva i min overklighetsbubbla, gömd under täcket och med neddragna persienner, säger Kicki.

Enligt Jasmina Jusufovic, som företräder kvinnan som nu misstänks ha utsatts av Jim Grapenkrantz, har det varit en jobbig process som nu lett fram till åtal.

– Det har varit en lång utredning med långa, jobbiga förhör.

– Klienten är inställd på att det kommer att bli en tuff rättegång, men ändå så ser klienten fram mot att den misstänkte ställs inför rätta och förhoppningsvis döms för gärningarna, säger Jasmina Jusufovic.

Rättegången mot Jim Grapenkrantz är planerad att inledas den 10 november.

Våldtäktsmannen sålde Kicki: ”Har gömt mig i 19 år”

Kicki Wallström levde med Jim Grapenkrantz i två år