Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högg ihjäl 17-åring med flaska – åkte fast igen

Mordet inträffade på en skolgård i Malmö.Foto: Peo Möller
Offret höggs ihjäl med en sönderslagen ölflaska.Foto: Polisen

En 22-årig man som för fem år sedan dömdes för att ha mördat en tonåring med en flaska har åkt fast för ny brottslighet.

Han dömdes till tre år sluten ungdomsvård för skolgårdsmordet.

Den här gången riskerar han att dömas till fängelse.

Mordet som 22-åringen begick blev mycket uppmärksammat. Det inträffade i Malmö på en skolgård efter skoltid. På skolgården fanns andra men också yngre från andra stadsdelar.

Offret var en 17-årig pojke. Mellan honom och den då 16 år gamla pojken fanns en konflikt. 

– Min avsikt var ju aldrig och ta hans, ta hans liv. Jag ville ju, jag var arg och rädd. Jag ville ju få bort honom ifrån mig, berättade han senare under mordutredningen.

Tingsrätten kom dock fram till att om han hade varit vuxen när han högg 17-åringen hade han dömts till 18 års fängelse. 

Utpekad som hotfull

22-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård. Hans vistelse på ungdomshemmet Sundbo blev inte fri från problem. Hans tillstånd att vistas utanför ungdomshemmet drogs in vid flera tillfällen eftersom han inte skötte sig. En sådan händelse inträffade i februari 2017 när det blev oroligt och hotfullt på hans avdelning efter ett strömavbrott.

Personalen pekade ut honom för att ha varit drivande, vilket han senare förnekade.

I augusti 2017 släpptes han från ungdomshemmet men blev året efter, på våren, gripen som misstänkt för ringa narkotikabrott. Han dömdes då till böter. Förra året togs han på nytt av polis när han hade låtit bli att använda säkerhetsbälte. På nytt dömdes han till böter.

Riskerar fängelse

Men på måndagen, i samband med operation Tromb, blev 22-åringen misstänkt för ett brott som kan ge avsevärt strängare straff än böter. Tromb innebar att ett stort antal poliser slog till tillsammans med bland annat kronofogdar och genomförde kontroller på flera platser i Malmö.

En polispatrull som befann sig på en innergård kände tidigt på kvällen att det luktade cannabis, skriver Sydsvenskan, och det var då 22-åringen greps. Han befann sig i den lägenhet varifrån knarkdoften kom. Samtidigt greps två kvinnor som fanns i lägenheten

Han misstänks nu inte bara för narkotikabrott utan också för att ha haft vapen och ammunition. 22-åringen riskerar nu att dömas till minst två års fängelse för vapenbrott. 

22-åringen på torsdagen häktad.

– Han erkänner vapenbrott, säger advokaten Magnus Hermansson som är 22-åringens ombud.