Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Hjälpsam passagerare fick knarksmugglare på fall

Beslaget har ett gatuvärde på fyra miljoner kronor – två män åtalas för grov narkotikasmuggling.
De två männen uppträdde nervöst och togs av tåget för kontroll.
Foto: Polisen
I sammanlagt fyra väskor som knyts till männen hittades cirka 160 000 tramadoltabletter.
Foto: Polisen

De två unga männen betedde sig nervöst på tåget och togs ut för en snabb koll av passkontrollanterna.

Då bad en påpasslig medpassagerare männen att inte glömma sina väskor – som visade sig innehålla 160 000 stycken tramadoltabletter. 

De två männen åtalas nu för grov narkotikasmuggling.

– Det är mycket tramadol. Det är därför det är rubricerat som grov narkotikasmuggling, säger åklagare Johan Rud.

När tåget rullande in på Hyllie station i Malmö på kvällen den 16 juli i år klev passkontrollanterna på för att göra ett stickprov. 

Enligt reglementet har de bara några minuter på sig att utföra sin koll av tåget, detta för att inte försena tåget och därmed ställa till det för Trafikverket.

Två av kontrollanterna fastnade ändå för två unga män som satt i ett fyrsäte. 

”De båda uppträdde väldigt nervöst och svarade undvikande eller väldigt kort på frågor gällande vart de hade rest ifrån samt var de skulle resa till”, skriver en av kontrollanterna senare i sin rapport från kvällen.

De två männen tilldrog sig direkt kontrollanternas intresse.
Foto: Polisen
Det var en påpasslig medpassagerare som påtalade för passkontrollanten att de misstänkta männen inte skulle glömma sina väskor.
Foto: Polisen

Påpasslig medpassagerare

De två männen, i 20- och 25-årsåldern, förklarade i luddiga ordalag att de varit i Köpenhamn för att fira den enes studentexamen. De två ombads stiga av tåget för att kontrolleras mer utförligt.

En medpassagerare nämnde då för passkontrollanten att de två kanske borde ta få med sig sina väskor om de skulle stiga av tåget. 

De två männen fick således marschera tillbaks upp på tåget för att hämta sitt, skulle det visa sig, väl tilltagna bagage. Passkontrollanterna valde i det läget att kontakta kolleger från polisen som dök upp på tågperrongen. 

Då de två männen inte kunde redogöra för syftet med sin resa togs de av tåget.
Foto: Polisen

”Nervös med svettningar”

Den utökade kontrollen skingrade knappast kontrollanternas misstankar: De två männen hade problem att legitimera sig och kunde inte heller förklara varför de hade så mycket bagage för en liten tur till Köpenhamn.

När kontrollanterna bad männen öppna väskorna dök ytterligare problem upp. Den ene mannen blev ”märkbart mer nervös med svettningar och säger att han inte vet vad koden till väskan är”, enligt en av kontrollanterna.

Polisen valde då att bryta upp väskorna.

Jag tog då mitt multiverktyg och öppnade väskan genom att vrida på dragkedjan. När jag öppnade väskan och drog upp dragkedjan på innerfodralet såg jag en massa tramadolkartor. Jag kollade i väskan som min kollega hade öppnat ungefär samtidigt och såg då att där var lika mycket tramadol i den väskan”, skriver polisen i sin rapport från händelsen.

Sammanlagt över 100 000 tabletter fanns i väskorna de två männen tog med sig från tåget. Men det fanns mer. Dagen efter att de två greps på Hyllie hittades två övergivna väskor i det tåg de två plockats från – i väskorna hittades ytterligare cirka 60 000 tramadoltabletter.

Den beslagtagna narkotikan har ett ungefärligt gatuvärde på fyra miljoner kronor.
Foto: Polisen

Omfattande analys

– Två väskor tas av i Hyllie. Och de andra två hittas dagen efter, säger kammaråklagare Johan Rud.

Genom omfattande analys av väskor och narkotikan menar kammaråklagare att hela partiet om cirka 160 000 tabletter kan knytas till de två männen. 

– Man har analyserat DNA och fingeravtryck och jämfört väskorna. Dessutom hade väskorna samma kod. 

– Narkotikan har även delvis samma batchnummer och tillverkningsnummer.

Det motsvarar cirka 32 kilo aktiv substans med ett gatuvärde på cirka fyra miljoner kronor.

Tysta i förhör

De två männen åtalas nu för grov narkotikasmuggling. De två männen nekar till smugglingen och har enligt polisens förundersökning inte varit alltför pratglada i förhör.

– De har sagt lite. Men det är mycket tyst också, säger Johan Rud. 

Den ene av männen hävdar att han inte känt till väskornas innehåll, och att han trodde att de var fyllda med kläder som han transporterade åt en vän.

Polisens kartläggning visar dock att de männen knappast varit på någon minitur till Köpenhamn. Under dagarna innan de greps i Malmö ska de ha flugit till Bryssel från Stockholm. Därifrån ska de sedan ha rest med tåg via Hamburg till Köpenhamn för att sedan åka över bron till Malmö

En relativt omfattande resrutt – och enligt åklagare Johan Rud finns farhågor att de två män som nu åtalas bara var fotfolk.

– Man kan nog ana att det är fler personer som är inblandade.

SE FLER NYHETER: Pilot upplockad från botten – 77 år efter andra världskriget

Sköts ner av tyskt plan