Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig avlyssning avslöjade kokainlager hos kriminell

Dagens toppnyheter – inrikes
I lägenheten där 24-åringen greps fanns 450 gram kokain.Foto: Polisen
Spanare har identifierat mellan 15 till 20 Malmöbor som köpt kokain av en bekant till 24-åringen.Foto: Polisen
Polisen misslyckades att styrka misstanken att 24-åringen var ledare för en kokainliga.Foto: Polisen

En 24-årig man som misstänks tillhöra kärnan av Malmös gängkriminella åtalas i dag för narkotikabrott. 

I hans lägenhet fanns ett lager med kokain färdigt att säljas.

Spanare har avslöjat ett stort antal köpare. Men misstänkte ligaledaren går än så länge fri.

Åtalet markerar åtminstone delvis slutet på en avsevärd spaningsinsats i Malmös undre värld. 24-åringen och personer som står honom nära har under snart tio år var föremål för polisens uppmärksamhet. Han har själv dömts för en sprängning som han erkänt. 24-åringen har också dömts för att ha hotat två åklagare.

Under en period för två år sedan var han föremål för omfattande insatser som skulle hjälpa honom att sluta vara kriminell.

Våren 2019 blev 24-åringen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, alltså att ha legat bakom en av sprängningarna som inträffat i Malmö. Avlyssningen pågick under en kortare period. När en ny avlyssning sattes in hade en annan misstanke uppstått. 24-åringen misstänktes ligga bakom en omfattande försäljning av kokain i Malmö.

Satte in stora resurser

Det framgår av förundersökningsprotokollet att polisen satte in allt mer resurser för att spana mot 24-åringen och hans kamrater. Efter hand ansåg utredarna att bilden stod klar - de hade kommit en större kokainliga på spåren.  Under utredningsfasen uppfattades 24-åringen som ledaren och den som styrde kokainligan. 

Den 7 november slog polis till mot hans bostad i Malmö. Nationella Insatsstyrkan hade kallats in när 24-åringen skulle gripas eftersom han ansågs kunna ha både vapen och sprängämnen.

 I ett förhör markerade en polis tydligt för 24-åringen att man misstänkte att han var huvudman i en omfattande langning av kokain i Malmö.
– Du underrättas om att du är misstänkt för grovt narkotikabrott genom att gemensamt och i samförstånd med andra har hanterat, innehaft, transporterat, förvarat samt överlåtit narkotika långt överstigande gränsen för grovt brott från den 2 april till och med den 7 november 2019, förklarade polismannen.

24-åringen svarade kort:

– Förnekar.

Längre än så har inte utredare och åklagare kommit. Trots spaningar och avlyssning har polisen ännu inte fått fram underlag för att styrka den ursprungliga misstanken att 24-åringen ledde en kokainliga. Rättegången mot 24-åringen inleds den 20 februari.

Kokainköpare identifierade

När åtalet i dag lämnades in till Malmö tingsrätt åtalas 24-åringen enbart för narkotikabrott och de 45 gram kokain som fanns gömda i ett städskåp. I bostaden fanns också två digitala vågar.

I ett avseende kom dock polis åklagare längre.

– Mellan 15 till 20 köpare har identifierats. Betydligt fler har köpt men inte identifierats, säger chefsåklagare Pär Andersson.

En man är häktad som misstänkt för att ha levererat kokain på utvalda platser i Malmö till köpare. Spanare har kunnat följa hur försäljning gjordes till ett stort antal personer. Köparna som identifierats finns på spaningsrapporter och greps efter att de köpt av ligan. 

Men misstanken att 24-åringen ledde kokainligan har inte fallit.

– Den delen av utredningen är inte klar, säger Pär Andersson.

Mannen som sålt kokain är ännu inte åtalad. Kriminaltekniker fann hans fingeravtryck i lägenheten där 24-åringen greps den 7 november. 

Köparna kan förvänta sig att åtalas inom kort.