Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells Angels-mördarens svar – efter konflikten

Detta är Hells Angels.
När Hells Angels-legendaren Ralph "Sonny" Barger, som var med och startade Hells Angelsavdelningen i Oakland, USA, 1957, (i mitten) höll en presskonferens för att marknadsföra en bok flankerades han av ”Jønke” och av den svenska HA-ledaren Thomas Möller.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Henning Norbert Knudsen, även kallad ”Makrellen”, var president i Bullshit. Han mördades av Jørn ”Jønke” Nielsen.
Foto: EKSTRA BLADET
”Jønke” tillhörde Hells Angels lokalavdelning på Amager i Köpenhamn.
Foto: Topnews
Bild från när mc-klubben Hells Angels hade öppet hus i klubblokalen i Amager.
Foto: BAANER RASMUS / OKÄND

Jørn ”Jønke” Nielsen var med och startade Hells Angels i Danmark. Senare utförde han ett av Danmarks mest omtalade mord. 

Men efter nästan 40 år i mc-klubben har han slängts ut. Nu berättar han om vad som hänt. 

”Naturligtvis håller jag inte med om beslutet, bakgrunden till det och hur det togs”, skriver han på Facebook. 

Jørn ”Jønke” Nielsen är Danmarks kanske mest kända Hells Angels-profil. Han var med och grundade den första avdelningen i landet som invigdes på nyårsafton 1980. 

Han har därefter dömts för flera våldsbrott. 

1984 sköt han ihjäl Henning Norbert Knudsen, även kallad ”Makrellen”. 

Det pågick då ett krig om andelar i den undre världen mellan Hells Angels och det rivaliserande gänget Bullshit, i vilket ”Makrellen” var president. 

Det mordet kom att bli ett av landets mest omtalade. Jørn ”Jønke” Nielsen dömdes till 16 års fängelse. 

Sedan dess har han varit en känd Hells Angels-man i Danmark. Han har under perioder fungerat som en sorts presstalesperson och varit ansiktet utåt för mc-klubben. Jørn ”Jønke” Nielsen har också använt sitt kändisskap för politiska syften, så sent som i oktober uppmanade han sina 10 000 följare på Facebook att skriva på ett medborgarförslag som skulle upphäva regeln om munskydd i dansk kollektivtrafik. 

Men nu är det slut på det långa förhållandet mellan Jørn ”Jønke” Nielsen och Hells Angels. 

Jørn ”Jønke” Nielsen har varit talesperson för Hells Angels. Här syns han på en mässa.
Foto: EKSTRA BLADET

Varit medlem i nära 40 år 

Det var Ekstrabladet som för ett par veckor sedan kunde avslöja att den omskrivna mördaren var suspenderad av klubben. Nu har han själv bekräftat att han är utslängd. 

”Efter nästan 40 år med klubben är det slut. Jag har fått veta att jag är utkastad. Naturligtvis håller jag inte med om beslutet, bakgrunden till det och hur det togs. Det går dock inte att ändra”, skriver han på Facebook. 

Han skriver att han fått stöttning, men att många frågar vad anledningen är till att han blivit utslängd. 

”Det finns ingen riktig anledning, men det är komplicerat och inte något jag vill förklara här, men det kommer säkert att komma ut någon gång i framtiden”, skriver han. 

Det finns flera interna regler inom Hells Angels. Även hur man ska bete sig efter att man har lämnat klubben, vare sig det är av egen vilja eller inte. Det hör inte till vanligheten att man officiellt berättar om avskedet. 

Kan ha brutit mot reglerna 

En källa i Hells Angels-miljön som Ekstrabladet talat med tror att Jørn ”Jønke” Nielsen vågar ta sig större friheter efter sin långa historia mc-klubben. 

– En vanlig medlem som inte är lika rutinerad skulle säkert bara hålla käften och göra som han blir tillsagd. Men ”Jønke” är ingen vanlig medlem. Han är en respekterad man inom klubben och har i stora drag alltid följt reglerna.

Ekstrabladets källa tror att sättet Jørn ”Jønke” Nielsen skrivit på Facebook är inom ramarna för Hells Angels regler. 

– Han skriver på ett artigt sätt att han var oenig om beslutet. Det får han göra, han måste ju få försvara sig. Annars hade det varit lätt att tro att han hade gjort bort sig efter så många år i klubben. 

Men en annan uppgiftslämnare inom Hells Angels säger till Ekstrabladet att Jørn ”Jønke” Nielsen” framställer klubben i dålig dager genom att skriva att det inte fanns någon anledning till att han slängts ut. Han har alldeles säkert fått instruktioner om att inte säga något. 

”Jønke” berättade nyligen i en dokumentär om mordet på ”Makrellen”. – Han var en fara för mig och de mina. Det var en ”döda eller dödas”-situation, hävdar han.
Foto: Dplay
Brian Sandberg har också fått lämna Hells Angels. Han förbjöds sedan att nämna organisationens namn under sina föredrag.
Foto: BONNERUP CLAUS / POLFOTO

Förra medlemmen tystades

Samma sak har tidigare drabbat en annan Hells Angels-profil. Brian Sandberg gjorde sig känd för sin ovanliga stil och kallades för ”Jetset-rockeren” och ”Gucci-rockeren”.

Under sin tid i gängvärlden var han medlem i både Hells Angels och Bandidos men efter att ha sexchattat med en exfru till en annan Bandidosmedlem slängdes han ut ur gänget med buller och bång. 

Efter det gjorde han sig känd som föredragshållare, han reste runt och berättade om sin tid i mc-miljön. Men då förbjöds han av Hells Angels att nämna gänget vid namn under sina föredrag.

Brian Sandberg sa då att han fullt ut respekterade kravet.

– Man får välja sina strider, de har bett mig att inte nämna namnet och den striden är inte värd att ta, säger Brian Sandberg som också konstaterade att den striden inte gick att vinna.

Bort med tatueringar

I en kommentar skrev Hells Angels då:

”Brian Sandberg är inte med i HA och därför är klubben inte en del av hans föredrag. Vi förbehåller oss rätten att beskriva vår klubb. Ska det (Hells Angels) ingå i ett föredrag är det minsta vi kan kräva att du är medlem i klubben”.

Vad händer nu med Jørn ”Jønke” Nielsen? Enligt regler som tidigare läckt från Hells Angels ska medlemmar som slängs ut så fort som möjligt ta bort alla tatueringar som har med organisationen att göra. Dessutom ska man vara tillgänglig dygnet runt i händelse av att organisationen behöver hjälp med något. 

Med tanke på ”Jønkes” långa historia i organisationen är det osäkert om hur hårda Hells Angels kommer vara mot honom. Men hans frispråkighet på Facebook kan, enligt Ekstrabladets uppgifter, fälla honom. 

– Han har inte följt de lagar som han själv varit med och beslutat om. Det borde han av alla veta om, säger en källa. 

TV: Fler nyheter om Hells Angels

Hemliga dödsreglerna inom Hells Angels.