Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hantverkare hölls fången – piskades med elsladd

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Tidigare i år utsattes hantverkaren för ett sprängattentat.
Foto: Linus Vedmar
En av de åtalade männen ska ha hotat hantverkaren att klippa av hans fingrar med en plåtsax.
Foto: Polisen

En hantverkare i Malmö som lovat ta emot ett brev hölls under några timmar fången i sitt eget hem. Han piskades med elsladd, brändes med cigaretter och krävdes på en miljon kronor.

På tisdagen åtalades fyra män från Göteborg för att ha ha kidnappat och misshandlat honom.

Tidigare i år exploderade en sprängladdning utanför hanverkarens lägenhetsdörr.

Sent en kväll i början av augusti i år stod en polispatrull på gatan utanför ett hyreshus i närheten av Dalaplan i Malmö. Plötsligt hörde en polisman en duns. Ett föremål hade kastats mot polisbilen. Polismannen tittade upp och där såg han en skräckslagen man som tydligt visade att han behövde hjälp.

Föremålet som kastats mot polisbilen var ett elektriskt ljus men egentligen ett nödrop från en kidnappad och misshandlad man, en hantverkare i 30-årsåldern. Han var väldigt skärrad och chockad, skakade i kroppen och var tårögd, enligt den polisman som först pratade med honom.

Lockades i fälla

Hantverkaren berättade för poliserna att han blivit uppringd av en man som anlitat honom och fått veta att han skulle få betalt för ett arbete som han utfört. Han gick till platsen och fick också betalningen, 1 000 kronor. Men det var en fälla.

Flera män förde honom till hans lägenhet. En hade kniv. Hantverkaren blev bränd med cigaretter, piskad med elsladd och utsatt för hot. Fyra män från Göteborg, samtliga i 30-årsåldern, åtalades på tisdagen i Malmö tingsrätt misstänkta för människorov, försök till grov utpressning, grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot, grovt olaga hot och grov misshandel.

En av de fyra göteborgarna misstänks för att ha hotat att med en plåtsax klippa av hantverkarens fingrar.

Tog emot ett brev

Den utpekade mannens svar på de flesta frågor som ställdes till honom under förhören var ”inga kommentarer”.

Hantverkaren själv är oförstående till varför de fyra männen gav sig på honom. Han har berättat att männen krävde honom på en miljon kronor. Kravet skulle enligt honom ha att göra med att han för en annan persons räkning tog emot ett brev och sedan lämnade det vidare.

Hantverkarens chef kom också till lägenheten och blev även han slagen. Chefen hade samma dag haft kontakt med de fyra männen och enligt vad han själv berättat tvingats lura hantverkaren till fällan som gillrats för honom.