Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexterrorn mot Hanna efter identitetsstölden

En 45-årig kvinna i Malmö misstänks ha använt Hannas namn och kontaktuppgifter och skapade en falsk profil på en dejtingsajt. Nu åtalas kvinnan.Foto: Privat
Hanna fick flera ovälkomna samtal och mejl.Foto: Polisen

I mejlet stod att mannen ville ligga med henne. Han hade hittat Hanna Dockson på en dejtingsajt. Där fanns hon med namn, bild och kontaktuppgifter.

Men det var inte Hanna. Hennes identitet har stulits av en 45-årig kvinna, enligt åklagaren.

– Det var fruktansvärt, säger Hanna, som även blev utsatt för närmande på gatan.

Hanna har i dag vidtagit mått och steg för att samma sak inte ska upprepas.  I dag är Hanna försiktig med hur hon använder sina kontaktuppgifter. 

Utan Hannas vetskap hamnade hennes bild och personliga uppgifter på en dejtingsajt. Hon var först oförstående till de mejl och sms som hon fick. Det började med att hon gång på gång fick samtal till sin privata mobiltelefon cirka kl 16.30-tiden den 13 september för snart fyra år sedan. De som ringde använde dolt nummer.

Klockan 22 på kvällen valde hon till slut att stänga av mobilen. Men nästa dag fortsatte samtalen att komma. Hon fick också sms från okända telefonnummer. Hannas första reaktion var att ett misstag var orsaken till att hon fick alla dessa samtal. Men till slut kontaktade hon en av personerna som sökte kontakt med henne. Då fick hon förklaringen.

– Någon hade lagt ut alla mina uppgifter och bilder på mig på en dejtingsajt, säger Hanna.

Tvingades ha skyddad identitet

I sitt arbete som journalist är hon i mångt och mycket en offentlig person. Att hitta bilder på henne är lätt, liksom att använda mejladresser som hon har genom sitt arbete. Numret till hennes mobiltelefon var dock skyddat.

Upplevelsen satte spår hos Hanna.

– Man är helt förändrad efter en sådan här händelse. När någon lägger upp bilder på det sättet blir man förknippad med saker man inte vill bli förknippad med. Jag som privatperson skulle aldrig lägga ut något på en sådan sajt, inte på Tinder eller någon annan sajt. Därför är det så främmande för mig. Dessutom arbetar jag som journalist och är mycket försiktig med hur jag använder mitt varumärke, säger Hanna Dockson.

Hon blev också oroad.

– Jag var orolig att det var någon som jag känner som gjorde det här, säger Hanna.

I två år tingades hon ha skyddad identitet.

Sexinviter på mejl

Kvinnan som misstänks ha skapat hennes identitet på dejtingsajten hade använt alla möjligheter för att skapa en profil som i alla avseende verkade vara Hanna.

Det tog inte lång tid efter de märkliga samtalen till Hannas mobil innan det första försöket till en tydlig sexuell invit kom från en man som uppmärksammat den falska profilen på dejtingsajten. 

Inviten kom till hennes arbetsmejl. Det stod:
”Hej du är jättesöt vill gärna ligga med dig mvh XXXX”.

Hanna bytte snabbt telefonnummer. Dejtingsajten tog efter påstötningar bort hennes falska profil. Men nu fick hon också informera sin arbetsgivare om vad som hänt.

Skyddet att ha hemligt telefonnummer stoppade visserligen samtal och ovälkomna sms. Men mejlen fortsatte komma. Kontaktuppgifterna i hennes falska profil användes även för att få Försäkringskassan och Ikea att kontakta Hanna.

Efter polisanmälan som blev liggande i ett par år kunde polisen till slut spåra en 45-årig kvinna.

Misstänkt erkände direkt

När kvinnan kallades till förhör medgav hon direkt att hon var den skyldiga.

I början av mars i år var kvinnan på förhör hos Malmöpolisen. Hon fick då den här frågan:
Känner du en person vid namn Hanna Dockson?

–Jag känner henne inte men jag vet vem hon är, jag har aldrig träffat henne, svarade kvinnan.

Av förhöret framgår att den misstänkta kvinnan ansåg att hon hade velat ”skoja” med Hanna Dockson.

– Jag skapade ett konto för att skoja med henne men detta konto var helt oförargligt och försvann och stängdes samma dygn, svarade kvinnan.

Det som kvinnan ansåg ha varit oförargligt blev för Hanna Dockson något helt annat. Hon tvingades bland annat byta efternamn.

TV: Så skyddar du dig mot bedrägerier

Enkla knepen för att undvika att bli lurad.