Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han var hos föräldrarna – efter att Emilia hittats död

Emilia Lundberg blev 20 år gammal. Foto: Privat
Dykarna som dök efter Emilia, 20. Foto: JENS CHRISTIAN

Emilia Lundberg, 20, hittades död i tisdags under eftermiddagen. 

Bara några timmar senare knackade den misstänkte mördaren på Emilias föräldrars hus – där var han på plats för att ge en blomma och beklaga sorgen. 

– Det är så kallt gjort, om det nu är han. Det är helt fruktansvärt, säger Emilias faster Jenny Lundberg, som var den som gick ut och hämtade blomman. 

Emilia Lundberg från Tollarp hade varit försvunnen i elva dagar, när hon tisdagen den tredje december hittades i Vramsån – bara ett par hundra meter ifrån sin bostad, den sista platsen där hon sågs. 

Efter att flera fynd gjorts kring platsen valde sjöpolisen att kalla dykare till ån för att söka. En dryg timme senare stod det klart: 20-åriga Emilia Lundberg hade hittats död. 

Kort därefter kom beskedet från åklagaren Jenny Lindell att dödsfallet utreds som misstänkt mord. 

20-årige mannen har häktats

Och ytterligare ett dygn senare anhölls en 20-årig man, som nu under fredagen den sjätte december häktades, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Enligt Jenny Lindell har Emilia Lundberg ”utsatts för våld som hon inte åsamkat sig själv” och skadorna på kroppen var omfattande.

Den 20-årige mannen anhölls i sin frånvaro redan under tisdagskvällen, och nu framkommer nya uppgifter om vad mannen gjorde efter det att Emilia hittades död på tisdagseftermiddagen.

Emilia Lundbergs faster, Jenny Lundberg, berättar att hon var hemma hos Emilias föräldrar under den dagen. 

På eftermiddagen plingade det på dörren, och utanför stod den nu misstänkte mördaren.

Misstänkte mördaren åkte hem till föräldrarna

Han hade en blomma i handen, som han ville ge till Emilias föräldrar.  

– Emilias föräldrar orkade inte gå ut, så jag fick gå ut och ta emot den. Jag tar emot blomman och ger honom en kram och säger åt honom att vara rädd om sig själv. Sen får jag höra att han är anhållen för mord på Emilia. Det är kallt, säger Jenny Lundberg. 

Hon fortsätter:

– Det är det äckligaste, kallaste och råaste jag någonsin har varit med om. Det är helt fruktansvärt, om det är han.

Hon berättar mer om mötet med den misstänkte mördaren.

– Jag frågade honom också, kan du lova mig och Emilia nu, att du slutar med all skit. Och då svarade han: ”Jag lovar”. 

– Han verkade ledsen, men det kanske inte var äkta. Det verkar ju röra sig om en väldigt kall person.

”Han går förbi vårt hus varje dag”

Den 20-årige mannen har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen och ringa vapenbrott. 

I den senaste domen dömdes han för att i våras ha haft drygt 90 narkotikaklassade tabletter och drygt 100 gram cannabis. Han dömdes också för att vid ett tillfälle under sommaren ha haft cirka 14 gram cannabis och varit påverkad av cannabis och kokain.

Det är mannens kriminella förflutna som Jenny Lundberg pratar om, när hon säger vid det sista mötet att han ska ”sluta med all skit”. 

Den misstänkte mördarens bostad var avspärrad under onsdagen och dagarna som följde.

Bostaden ligger i Tollarp, inte långt i från där Emilias faster Jenny Lundberg bor. 

– Han går förbi vårt hus varje dag. Han var ju barndomsvän med Emilia och de gick i samma skola. Jag har pratat med honom flera gånger, men precis så som man pratar med alla. 

– Har Emilia och han stått ute så har jag pratat med dem liksom, säger fastern. 

Flera fynd – mannen förnekar brott 

Under torsdagen fanns polisens utredare på plats vid den misstänkte mördarens bostad, där de gick in och hämtade flera fynd.  En stationär dator bars ut, liksom ett antal andra föremål som stoppades ner i vita påsar. Föremålen ingår liksom annat i bevisningen mot den misstänkte mördaren. I nuläget finns ingen ytterligare misstänkt.

Detta har hänt

22 november: Sista livstecknet från Emilia Lundberg är när hon kl 8 på morgonen publicerar en bild på sig själv på Facebook.

23 november: Hennes familj börjar söka efter Emilia efter att ha misslyckats få kontakt med henne.

26 november: En polisanmälan upprättas.

28 november: Åklagare kopplas in och polisen misstänker att Emilia Lundberg kan ha utsatts för brott. En anmälan om misstänkt människorov skrivs.

30 november: Frivilliga från sökorganisationen FIKK hittar kläder och andra persedlar i skogsterrängen i anslutning till Tollarp.

3 december: Emilias kropp hittas av dykare som söker i Vramsån. Förundersökningsledaren rubricerar ärendet som misstänkt mord

4 december: En man grips och anhålls, misstänkt för mord 

6 december: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord

Chefsåklagare Jenny Lindell har inte velat gå in på om utredarna hittat ett motiv. 

– Om man finner ett motiv brukar det vara lättare att hitta fram till en gärningsman. Vilka omständigheterna är här vill jag inte gå in på i nuläget, har hon tidigare sagt.

Den 20-årige mannen har förhörts flera gånger av polisen under de senaste dagarna. 

– Han förnekar brott. Han är lika förtvivlad som alla andra över det här, har mannens advokat Melka Kjellberg, tidigare sagt.