Hamnanställd lotsade knarklast förbi tullen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
När tullens personal kontrollerade lastbilen syntes först ingen märkligt.
Foto: Tullverket
Narkotikan hittades i specialkonstruerade lönnfack.
Foto: Tullverket
Lastbilen körde av färjan i Trelleborg. När chauffören kontrollerades gjorde han ett nervöst intryck.
Över 300 kilo hasch hittades i lastbilen.
Foto: Tullverket
Lastbilen sågs när den under ovanligt lång tid stod parkerad och väntade inne på hamnområdet. Enligt chauffören var orsaken att han var lite berusad efter att ha druckit öl under färjeöverfarten.
Foto: Tullverket

Den hamnanställde mannen körde på ett suspekt sätt runt på hamnområdet. Och vid flera tillfällen verkade han stanna till och kommunicera med en utlandsregistrerad lastbil – som han sedan enligt tullens misstanke ledde ut från hamnen.

När personal från tullen plockade isär lastbilen hittades flera hundra kilo narkotika. 

Leveransen av narkotikan kunde dock inte genomföras eftersom chauffören misslyckades med att backa fram till leveransplatsens port. 

Den 25-årige mannens arbetsuppgift i Trelleborgs hamn var att med hjälp av en hamndragare bogsera bland annat lastbilstrailers av färjor. Nu misstänks han för att ha hjälpt en chaufför undvika Tullverket när denne smugglade in flera hundra kilo narkotika i sin lastbil.

Den 20 maj körde en Lettlandsregistrerad lastbil av en färja. En anställd vid Tullverket skriver i en rapport att både lastbilen, och den hamnanställde mannen i sin hamndragare, betedde sig underligt.

Strax innan klockan 20 körde lastbilen enligt den tullanställde runt i området, kring ramperna som går till och från en av färjorna, för att tillslut stanna till under en av ramperna. Där noterades hur lastbilen ”har någon form av kontakt” med mannen i hamndragaren, som sedan ledde lastbilen till en uppställningsplats i de linjer som finns för utgående trafik till färjorna. Sedan fortsatte mannen i hamndragaren sitt arbete. 

Under de följande två timmarna noterade den tullanställde att mannen i hamndragaren vid flera tillfällen hade någon typ av kontakt med den som satt i lastbilen.

Den hamnanställde mannen väckte tullarnas uppmärksamhet när han gång på gång körde intill den suspekta lastbilen och verkade ta kontakt.

”Verkade vara väldigt nyfiken”

Ytterligare en tullanställd noterade även han den hamnanställde i hamndragarens udda beteende. Den aktuella dagen jobbade tullaren med Tullverkets mobila scanner som används för att kontrollera inkommande lastbilar.

”Hamnarbetaren verkade vara väldigt nyfiken på vad vi gjorde och stirrade på oss när han körde förbi”, skriver han i sin rapport.

Vid 22-tiden var man i full färd med att montera ner scannern för dagen och då dök den hamnanställde upp igen, noterade detta och körde snabbt tillbaka in på hamnområdet. En stund lämnade lastbilen sin uppställningsplats och körde mot hamnens utfart. Lastbilen plockades dock ut för kontroll, skriver den tullanställde i sin rapport.

Vid kontrollen uppträdde lastbilschauffören, en man i 45-årsåldern, nervöst och bitvis förvirrat. Tullen fattade misstankar och beslutade sig för att skugga lastbilen för att kunna kartlägga dess fortsatta förehavanden.

Narkotikan var noggrant paketerad och uppmärkt.
Foto: Tullverket

Problem med att backa

Det gav resultat. Efter att ha övernattat fortsatte lastbilschauffören dagen efter sin färd en mindre ort i Kronobergs län där han lastade av sin konventionella last som bestod av möbler. 

Sedan körde chauffören mot en mindre ort i Vellinge kommun där han stannade till vid en byggnad med en lastkaj. Väl på plats möttes han av en man i 25-årsåldern – och den hamnanställde mannen. Men chauffören möts även av oväntade problem.

Tullens spanare, som hela tiden har de tre under uppsikt, noterar i sin rapport hur chauffören uppenbarligen har problem att backa fram till lastkajen. I över 20 minuter pågår försöken och lastbilen syntes köras fram och tillbaka. Efter ett antal försök gav trion helt enkelt upp och chauffören körde åter i riktning mot Malmö. 

Klockan 23.01 stoppades lastbilens färd utanför Svedala och ekipaget togs i beslag. När den plockades isär av tullens personal hittades över 308 kilo hasch gömda i specialkonstruerade lönnfack.

I flera lönnfack hittades narkotika.
Foto: Tullverket
Mängden narkotika gör att de brott de inblandade nu åtalas för rubriceras som synnerligen grova.
Foto: Tullverket

”Dirigerat och instruerat”

Enligt åtalet har den hamnanställde mannen och lastbilschauffören samarbetat för att smuggla in narkotikan. Den hamnanställde ska, enligt åtalet, ha tagit emot lastbilen när den rullat av färjan och sedan ”dirigerat och instruerat” chauffören så att denne kunde lämna hamnområdet två timmar efter att tullen monterat ned sin mobila scanner.

I ett förråd som knyts till den hamnanställde hittades bland annat sju skarpa patroner. Han åtalas därför även för vapenbrott.
Foto: Tullverket

De två åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Chauffören åtalas även för synnerligen grovt narkotikabrott och hamnarbetaren för vapenbrott då man i ett förråd som knyts till mannen hitta sju skarpa patroner.

Den man som mötte upp lastbilen vid det misslyckade försöket att backa lastbilen i Vellinge åtalas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Samtliga förnekar i förhör brott, även om chauffören erkänner att han kört lastbilen utanvetskap om dess last med narkotika.