Halvfärdig tatuering fällde knarksmugglare

En bild på en tatuering kunde knyta en av de dömda männen till ett konto på Encrochatt där narkotikaförsäljning diskuterats.
Foto: Tullverket
I lokalen hittades nästan 28 kilo cannabis.
Foto: Tullverket
På en mattkniv i lokalen hittades spår av cannabis.
Foto: Tullverket

I en industrilokal utanför Malmö hittade tullen 28 kilo cannabis. 

Men de två misstänkta männen skyllde från början ifrån sig och slingrade sig med bortförklaringar.

Nu döms dock de båda männen till långa fängelsestraff – deras fall blev bland annat en halvfärdig tatuering.

– Det är en gedigen utredning som ligger till grund för detta, säger kammaråklagare Lars Morand.

När tullens spanare den 8 oktober i fjor slog till mot industrifastigheten i Arlöv stod en pall med en större maskin ute på fastighetens gård.

”Utanför byggnaden stod en pall med någon sorts maskindel. Hunden sökte runt pallen och fick intresse”, skriver en av Tullverkets hundförare i ett PM.

Inne i lokalen hittades nära på 28 kilo cannabis.

Utanför lokalen hittades en jordbruksmaskin som enligt åklagaren byggts om med ett enda syfte: att gömma narkotika.
Foto: Tullverket

Undanflykter

Två män, 39 och 56 år gamla, misstänktes snabbt för att ha orkestrerat hanteringen av narkotikan i lokalen.

Men de två skulle under förhör med utredare bjuda dessa på en veritabel bergochdalbana av bortförklaringar och undanflykter.

Narkotika i en lokal. Två misstänkta män. Enkelt att lösa kan tyckas, men utredarna ställdes tidigt inför en rad problem. Vem hade disponerat lokalen och vid vilken tidpunkt? Vem kunde knytas till de telefoner där narkotikalogistik diskuterats? Och hur skulle de misstänkta männens bortförklaringar motbevisas.

Nu döms ändå de två männen för narkotikabrott, till 4,5 års fängelse. De döms för att ha tagit in narkotikan till Sverige, paketerat om den i Malmös hamn och sedan förvarat den i industrifastigheten i Arlöv.

– När motstridiga uppgifter om tillgång till lokalen, nycklar och inte nycklar och när man vart där och inte ställs mot telefonuppkopplingar och vittnen, blir det uppgifter som man kanske inte fäster så stor tilltro till, om man uttrycker det försiktigt, säger Lars Morand.

Bild på tatuering

Enligt domen ingår det de två männen nu döms för i en verksamhet som bedrivits i större eller yrkesmässig omfattning.  

För detta har man bevis, bland annat inlägg från ett konto på den krypterade tjänsten Encrochatt, ett konto som till stor del handlar om narkotikainköp och narkotikaförsäljning och som man lyckats koppla till den dömde 39-åringen.

Det kunde ske bland annat genom positionering av en telefon och genom bilder som postats av innehavaren av chattkontot – bilder på en halvfärdig tatuering. En tatuering som händelsevis stämmer överens med en tatuering den dömde mannen bär.

TV: Här rånar de butiken – i skyddsdräkter och munskydd