Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hälarens butik fylld av varor för miljoner

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018

Den 42-årige hälaren drev en olaglig stormarknad i Malmö. På välfyllda hyllor stod hudvårdsprodukter, hygienartiklar och annat för nära fyra miljoner kronor.

”Det bedrevs verksamhet som var vanemässig och i större omfattning”, skriver Malmö tingsrätt som dömer mannen till två års fängelse.

Alltihop var stulet. Det enda som kan återlämnas till sin ägare är 756 par kalsonger.

Det var en ren slump när polisen den 7 mars 2018 avslöjade 42-åringens verksamhet i en förrådslokal i småindustriområdet Hindby, i den sydöstra utkanten av Malmö.

En patrull hade ryckt ut på ett inbrottslarm från en restaurang i närheten, där tjuvarna hade tagit sig in via ett hål i taket.

På hyllorna fanns smink, hudvårdsprodukter, rakartiklar, munvårdsprodukter och apoteksartiklar.
Foto: Polisen
Lokalen hade varit ett slags stormarknad för de invigda – ingen skylt avslöjade verksamheten.
Foto: Polisen
Allt antas vara stulet – men inget har kunnat spåras till sin rättmätige ägare. Utom 756 par kalsonger.
Foto: Polisen

När poliserna sökte genom området efter spår av tjuvarna stötte de på 42-åringen som de tyckte uppträdde misstänkt. Därför togs ett beslut om husrannsakan i hans lokal.

Den visade sig vara överfull av smink, hudvårdsprodukter, rakartiklar, munvårdsprodukter, apoteksartiklar och liknande till ett beräknat värde av 3,9 miljoner kronor.

Häktad en dryg månad

Mannen greps, häktades och satt frihetsberövad i en dryg månad, men släpptes när det bedömdes som möjligt och har varit på fri fot sedan mitten av april förra året.

Inte förrän i september nu i år – efter ett och ett halvt års utredningsarbete – väcktes åtal mot mannen. Förundersökningen omfattar tusentals sidor.

En utredare har ansvarat för att identifiera, katalogisera och sätta rätt pris på var och en av de många tusen produkter som fanns till salu i lokalen.

Det finns många välkända varumärken bland de beslagtagna produkterna.
Foto: Polisen
Hygienartiklar och kosmetika överväger bland godset.
Foto: Polisen
Produkterna såldes i hemlighet till priser långt under de ordinarie.
Foto: Polisen
Varorna exponerades på öppna hyllor som i vilket annat varuhus som helst.
Foto: Polisen

Flera prisuppgifter har hämtats in, högsta och lägsta har valts bort – sedan har priset satts, multiplicerats med antal artiklar och adderats till totalsumman.

Mannen nekar till brott

Den 42-årige mannen har hela tiden nekat till brott. Han har i och för sig hyresavtalet på lokalen sedan 2017 – och står även som innehavare av larmet.

Men han hävdar att han bara har lånat ut lokalen till två personer från Stockholm och låtit dem förvara sina varor i den.

– Jag hade aldrig en tanke på att varorna kunde vara stöldgods, ska han ha sagt i rätten.

Mannens telefon blev ett starkt bevis mot honom. Den var full av bilder på varorna och meddelanden till och från presumtiva kunder, med prisuppgifter.

Tiotusentals meddelanden

I telefonen fanns 43 000 meddelanden, varav 32 000 meddelanden på Viber, plus 4 200 sms, 130 mms och över 12 000 bilder, ofta på kosmetika eller hygienartiklar.

Polisen gjorde även beslag av listor, avtal och annan dokumentation som visade att verksamheten hade fungerat som ett slags billighetsmarknad för invigda kunder.

Verksamheten var av naturliga skäl huvudsakligen kontantbaserad.
Foto: Polisen
Det fanns ingen kassaapparat, gavs inga kvitton och debiterades ingen moms.
Foto: Polisen
Polisen hittade lappar och listor som vittnade om en kommersiell verksamhet.
Foto: Polisen

Tingsrätten tror inte ett ögonblick på 42-åringens förklaringar. Han dömdes i fredags till två års fängelse för grovt bedrägeri.

”Annan slutsats kan inte dras än att han var delaktig i den verksamhet som bedrevs och att han var införstådd med att produkterna inte åtkommits på laglig väg”, heter det i domen.

Inte bestämt att överklaga

42-åringen har inte bestämt sig för om han ska gå vidare med den fällande domen.

– Jag har gått igenom domen med min klient men han har inte fattat beslut om han vill överklaga eller inte, säger hans advokat Louise Bengtsson.

– Han har tid på sig till efter helgerna så det får vänta tills dess. Det är klientens vilja som styr.

Alla de oändligt många produkter som tagits i beslag i samband med utredningen bedöms vara stulna – i Sverige eller utomlands.

Men det enda som kunnat härledas till en rättmätig ägare är 756 par kalsonger. De skickas nu tillbaka till ett internationellt textilföretag med svenskt kontor i Helsingborg.

Allt annat förverkas och tillfaller staten.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige