Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade kriminell pojkvän – polisanställd sägs upp

En polisanställd kvinna i Malmö åtalas för dataintrång och mister sitt jobb eftersom hon gjort registerslagningar på sin expojkvän.

– Jag var kär och blind, säger hon i polisförhör.

Mannen har just dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har varit anställd på polismyndigheten sedan 2016. Hennes befattning har gett henne tillgång till bland annat brottsregistret.

Kvinnan har varit anställd inom polismyndigheten i Malmö sedan 2016.Foto: TOMAS LEPRINCE

I början av det här året upptäckte myndigheten att kvinnan hade gjort ett stort antal slagningar i olika hemliga register. Nio gånger gällde de den 28-årige förre pojkvännen.

Han är grovt kriminell och har dömts ett stort antal gånger.

Hade åtta hekto kokain

2016 fick han tre år och tre månader för grovt narkotikabrott – och så sent som nu i november dömdes han på nytt. Nu till fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott.

Han hade hanterat över åtta hekto kokain och nära tusen narkotikatabletter som togs i beslag i en lägenhet i centrala Malmö.

Om kvinnan fälls för dataintrång i tingsrätten riskerar hon böter eller fängelse i högst två år.Foto: FRITZ SCHIBLI

Den polisanställda kvinnan har inte längre någon relation med 28-åringen och har aldrig varit misstänkt för inblandning i hans brottsliga gärningar.

Men hon har ändå fortsatt att visa intresse för vad han håller på med.

Ville kontrollera rykten

– Jag hörde rykten om att någonting inte stämde med honom. Så jag kan ha gått in och kollat upp det själv för att veta vem jag är med, säger hon i förundersökningen.

– Jag blev lite chockad över att denna personen sitter i fängelse. Jag var kär och blind och jag ville veta vem jag hade träffat, vem jag hade blivit lurad av.

Polisens personalansvarsnämnd har bestämt att kvinnan sägs upp om hon döms.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hon har gjort dataslagningar på ytterligare fyra personer, men de säger hon sig inte känna till.

Redan i somras begärde polisledningen i Region syd att kvinnan skulle sägas upp eftersom hon ”brustit i både pålitlighet och omdöme”.

Blir av med sitt jobb

Polisens egen personansvarsnämnd meddelar nu att hon får sluta om hon döms för dataintrång.

Kvinnans advokat Sven-Eric Ohlsson säger att hon medger att hon har gjort registersökningarna, men säger att hon inte varit medveten om hon gjort sig skyldig till brott.

– Informationen till de polisanställda är inte så tydlig, säger Sven-Eric Ohlsson.

Straffet för dataintrång är böter eller fängelse i högst två år.