Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – GW om polisens agerande

Polisens dykare gjorde fyndet under tisdagen.
Leif GW Persson ser flera möjliga förklaringar bakom Emilias försvinnande. Foto: TV4

En tio dagar lång sökinsats avslutades under tisdagen när 20-åriga Emilias kropp hittades i Vramsån i Skåne. 

På tisdagskvällen uppgav polisen att man kommer fortsätta utredningen kring hennes försvinnande som ett misstänkt mord.

Samtidigt har Emilias familj riktat stark kritik mot polisens sökinsats. 

– Här dröjde det en stund innan polisen gick in i ärendet med full kraft och det finns säkert en förklaring till det. Jag ser inget konstigt med det, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon

Redan då Emilia Lundberg försvann från sin bostad fredgen den 22 november misstänkte polisen att hon förts bort mot sin egen vilja. 

– Här har vi något som inte stämmer. En person som försvinner frivilligt lämnar som regel alltid något besked efter sig, har Robert Loeffel tidigare berättat för Kvällsposten.

Efter en tio dagar lång sökinsats kring Emilias hem i Tollarp i Skåne hittades tillslut hennes kropp i Vramsån. På tisdagskvällen påbörjade polisen en förundersökning om misstänkt mord. 

Emilia sågs senast då hon lämnade sin bostad i Tollarp i Skåne tillsammans med en kraftigt bygd person. Foto: Privat / Privat

– Det är den enda möjliga rubriceringen i detta läge när hon har varit försvunnen och vi inte känner till dödsorsaken, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Jenny Lindell i Kristianstad, då. 

Brottsrubriceringen misstänkt mord läggs nu till i den förundersökning om misstänkt människorov som pågått sedan Emilia försvann.

”Finns flera anledningar” 

I TV4:s Nyhetsmorgon menar Leif GW Persson att den påbörjade mordutredningen är rutin efter att en kropp hittats. 

– Man ska betrakta det som misstänkt mord innan motsatsen är bevisad. Men någonting här säger mig att så inte är fallet, säger han. 

I programmet förklarar Leif GW Persson att det finns flera anledningar till att en person försvinner. Därför menar han att det inte är konstigt att utgå från att Emilias försvinnande inte föreliggs av ett allvarligt brott – även om han är noga med att understryka att han kan ha fel. 

På tisdagen hittades Emilias kropp i Vramsån. Foto: JENS CHRISTIAN

– Det finns flera anledningar till att en person försvinner. Olyckshändelse, självmord, plötslig sjukdom och det sista är att man utsatts för ett grovt brott. 

Vidare säger Leif GW Persson att han ser mycket goda chanser till att den rättsmedicinska undersökningen ska kunna fastställa dödsorsaken redan under onsdagen. 

Svarar på kritiken 

Emilias familj har tidigare riktat stark kritik mot polisens sökinsats. Bland annat har man menat att polisen tagit allt för lång tid innan man påbörjade sökandet efter Emilia samt att man sökte på fel ställen. 

 – Hon sågs ju gå från sin bostad innan hon försvann. Det är konstigt att man inte utgår därifrån då och söker, har Jenny Lundberg, Emilias faster, sagt till Expressen. 

Med 20 000 personer anmälda försvunna varje år menar dock Leif GW Persson att det inte finns något uppseendeväckande i polisens agerande. 

– Polisen ligger alltid i en naturlig fördröjning. Här dröjde det en stund innan polisen gick in i ärendet med full kraft och det finns säkert en förklaring till det. Jag ser inget konstigt med det, även om jag kan förstå att familjen blir frustrerade, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:

Brott i Sverige