Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW om domen efter mordet: ”Uteslutet”

Anatoliy Petersson styckmördade sin pappa – med pojkvännen Leonard Höglind
Leif GW Persson är kriminolog
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Mikael Petersson blev bara 57 år gammal.

Anatoliy Petersson, 22, mördade sin pappa Mikael Petersson. 

Han fick hjälp av sin partner Leonard Höglind, 23. Båda två har dömts till livstids fängelse i hovrätten.

Enligt Leif GW Persson kommer Högsta domstolen inte ta upp fallet. 

– Det är uteslutet och inte aktuellt, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Under förra sommaren försvann Mikael Petersson, 57, spårlöst i Karlskrona. Några dagar efter försvinnandet greps Mikaels son Anatoliy Petersson, 22, och dennes partner Leonard Höglind, 23. 

I höstas erkände Leonard att de båda mördat Mikael, styckat hans kropp och grävt ner kvarlevorna på en obebodd ö i Karlskrona skärgård. 

Några månader senare erkände även Anatoliy Petersson.

Mikael Petersson blev bara 57 år gammal.
Foto: Polisen

”Det är uteslutet”

I tingsrätten dömdes Anatoliy Petersson till livstids fängelse och Leonard Höglind till 18 år för mord och brott mot griftefriden. Domen överklagades till hovrätten – som nu skärpt straffet till livstids fängelse för båda två.

– Jag är glad att att man gått på min linje. Jag anser att det här är värt livstid, helt klart, har Anna Johansson Toresten, åklagare, tidigare sagt. 

Enligt Leif GW Persson är det otänkbart att Högsta domstolen skulle komma att ta upp fallet för ytterligare en prövning.

– Båda var väldigt involverade i planeringen. Det kan inte tänkas gå till HD, det är uteslutet och inte aktuellt. Ny praxis är att man dömer hårdare för den här typen av straff, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Anatoliy Petersson, 22, är en dömd mördare.
Leonard Höglind, 23, dömdes till livstids fängelse i hovrätten.

”Skyldiga offret”

Han berättar vidare hur fallet kom att utspela sig under flera månaders förhör – och hur mördarnas historier ändrade sig.

– De har båda levt i en fantasivärld. De har först tillhört en hemlig maffiaorganisation och gjort tidsresor. Den här pojkvännen har fångats av det här. Konkret var de skyldiga offret pengar som han ville ha tillbaks. De har drivit ett kafé som inte fungerat, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon. 

I sin dom avfärdar hovrätten argumentet att Leonard Höglind skulle ha manipulerats eller styrts av Anatoliy Petersson. Tvärtom konstaterar man att de båda var ”lika motiverade och delaktiga i planeringen samt lika drivande i genomförandet av gärningen”.

SE FLER NYHETER: ”Var arg och äcklad”

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”