Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: ”Det är personer du släpar in till finkan”

Efter att 15-åringa Jaffar sköts till döds vid en pizzeria så är det en uppgiven stämning bland folket i Malmö, som vill att regeringen agerar.
Leif GW Persson är skeptisk till Malmöpolisens initiativ att bjuda in gängkriminella till samtal.
Foto: TV4
I stället efterlyser han ett nationellt specialkommando efter den senaste tidens skjutningar.

Leif GW Persson är skeptisk till Malmöpolisens initiativ att bjuda in gängkriminella till samtal.

I stället efterlyser han ett nationellt specialkommando efter den senaste tidens skjutningar.

– Det här är inga du pratar till rätta. Det här är personer du släpar in till finkan. Punkt, säger han i Brottsjournalen i TV4.

I lördags mördades 15-årige Jaffar och hans jämnårige kamrat fick livshotande skador när de blev beskjutna utanför en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö.

Händelsen är den senaste i raden där unga män skjuts till döds i Sveriges storstäder – och nu har polisen svarat genom att inleda insatsen Rimfrost som under sex månaders tid ska kraftsamla resurser för att motverka våldet i den kriminella miljön.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson välkomnar insatsen – men säger att polisen måste satsa mer på kontinuitet.

– Rimfrost ska ligga på backen i sex månader. 2012 gjorde man en liknande aktion, i Malmö just, med mycket tydliga resultat där man halverade mängden skjutningar, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vad berodde det på? De åkte in i finkan. De togs av banan. Det är som att sätta halva landslaget i utvisningsbåset. Det blir inget gjort. Men sen släpper man det och nåt år senare är det tillbaka.

Permanent kommando

Leif GW Persson efterlyser permanenta åtgärder för att motverka gängvåldet.

– Jag har länge tjatat om att man borde inrätta ett permanent specialkommando för den här typen av kriminalitet till man lyft dem av banan, säger han i TV4:s Brottsjournalen.

Inom ramen för den aktuella insatsen har Malmöpolisen bjudit in kända kriminella för samtal. Leif GW Persson är skeptisk till den åtgärden.

– Jag respekterar dem. Det är humant och vänligt. Problemet är att den här typen av kriminalitet löser du inte genom att vara vänlig. Det här är inga du pratar till rätta. Det här är personer du släpar in till finkan. Punkt.

– Enkelt uttryckt så är det bara båg. Sätt dem i finkan.