Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grundlurades – tullen bytte knark mot grillkol

Tre män som smugglade in cannabis värt 17 miljoner kronor till Sverige blev grundlurade av tullen som bytte knarket mot grillkol och blomjord.
Foto: TULLVERKET

Tre män som smugglade in cannabis värt 17 miljoner kronor till Sverige blev grundlurade av tullen som bytte knarket mot grillkol och blomjord.

Männen greps när de kommit fram till Halmstad. Nu får de sina straff förlängda av hovrätten. En av dem får fem och ett halvt års fängelse.

När den slovenska lastbilen togs ut för kontroll på den svenska sidan Öresundsbron tidigt på morgonen den 30 april förra året hittade tullen 16 kartonger fyllda med 147 kilo cannabis.

Enligt dokumenten skulle de innehålla tvättmedel.

Tullkontrollanten blev snabbt misstänksam eftersom han upplevde att chauffören var onödigt tillmötesgående vid kontrollen.

– Jag uppfattar chauffören som överdrivet behjälplig vilket enligt min erfarenhet är en indikation på att något inte står rätt till, berättade han efteråt.

Bland de 18 lastpallarna fanns 16 lådor med cannabis – som hittades av en narkotikasökhund.
Foto: TULLVERKET
Tullarna tog bort narkotikan och la ner blomjord och grillkol till motsvarande vikt, innan bilen fick köra vidare – diskret förföljd av polis.
Foto: TULLVERKET

Svag doft av cannabis

Det luktade nystädat i lastbilens hytt – men en svag doft av cannabis kunde också noteras. Det var sedan en narkotikasökhund som markerade för innehållet i lådorna.

Men i stället för att stoppa färden och gripa den 56-årige lastbilschauffören bytte tullarna ut knarket mot grillkol och blomjord.

Stora kartonger fylldes med en säck jord och tre säckar grillkol, till de mindre räckte det med en säck grillkol.

Sedan följde polisen diskret lastbilens färd upp till Halmstad. Där väntade två män som också greps.

Knark för 17 miljoner

Enligt åklagaren bedömdes narkotikapartiets värde till nära 17 miljoner kronor om det sålts på gatan.

Chauffören hävdade att han inte hade vetat vad som fanns i lasten. Men han dömdes ändå av Malmö tingsrätt till fyra år och elva månaders fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling.

De andra männen, 34 respektive 31 år gamla, påstod också att de inte hade vetat vad som fanns i lådorna.

Lastbilen kom till Öresundsbron en tidig morgon i april. Det skulle vara tvättmedel i lasten – men det var även cannabis.
Foto: TULLVERKET

Utvisas på 15 år

Men de dömdes till fyra år och en månad respektive tre år och elva månaders fängelse för narkotikabrott och brott mot vapenlagen, samt försök till narkotikabrott.

Eftersom det fanns bevis för att alla tre hade deltagit i omlastningen, och i samband med den öppnat kartongerna, föll deras invändning att de inte hade vetat, tyckte tingsrätten.

Nu har alltså hovrätten förlängt straffen för alla tre – till fem och ett halvt år, fyra år och två månader, respektive fyra års fängelse.

Chauffören, en serbisk medborgare, utvisas dessutom ur Sverige på 15 år.

TV: Fler nyheter

Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari