En granskning som Kvällsposten gjort visar att det sannolikt inte var en slump att det var svårt för poliserna att hitta Janken Donnstedt. Han har varit på fri fot efter att han släpptes ur fängelset i Kristianstad för snart sju år sedan.
I april 2013 började planeringen för att Janken Donnstedt skulle släppas på fri fot. Då hade han suttit i fängelse i nio år av de 14 år som han dömts till för grov kvinnofridskränkning, grov våldtäkt, våldtäkt och koppleri. Det var efter den domen som han kom att kallas för ”sexmonstret”.
Ett steg i den processen blev att han flyttades till anstalten i Kristianstad, ett fängelse med låg säkerhetsklass.
Konflikten om permissioner
Janken Donnstedt hamnade tämligen omgående i konflikt med Kriminalvården om hur han på bästa sätt skulle kunna bli en fungerande samhällsmedborgare. Han påstod sig ha ett ”stort behov av att integreras i samhället”, enligt en skrivelse han lämnat till förvaltningsrätten i Malmö.
För att kunna bli ”integrerad” ville han ha mer permission än vad Kriminalvården ansåg vara lämpligt med tanke på den riskbedömning som fanns. I den beskrevs Janken Donnstedt som ”mycket manipulativ och ha en exceptionell förmåga att dupera i kombination med en nedsatt empatisk förmåga.” Risken för återfall i sexuellt våld inom en överskådlig framtid bedömdes av Kriminalvården som klart förhöjd.
Ansvariga inom Kriminalvården ansåg till exempel det som helt uteslutet att han skulle få nattpermission hos en kvinna.
I februari 2014 försatts han på fri fot. Han var visserligen en fri man men det var en frihet som begränsades av krav från Kronofogden på cirka en halv miljon kronor. Kronofogden var efter honom för att han skulle göra rätt för sig mot de två kvinnor som han 2005 dömdes att betala skadestånd till.
”Kämpar fortfarande”
Paulina Bengtsson är en av de två kvinnorna. Henne har han inte betala en krona i skadestånd för det lidande han utsatte henne för.
– Jag fick en del av skadeståndet det kom men via Brottsoffermyndigheten, säger Paulina Bengtsson.
Den andra kvinnan berättar:
– Jag kämpar fortfarande med att hantera det som jag utsattes för. Jag har fått skadestånd men det kom från Brottsoffermyndigheten, säger den andra kvinnan.
Under de senaste åren har Kronofogden försökt få veta hur Janken Donnstedt försörjt sig för att kvinnorna ska få åtminstone en del av de pengar han dömts att betala dem.
Det visar sig vara något av ett mysterium hur Janken Donnstedt kunnat betala för till exempel mat och husrum. För cirka två år sedan gjorde handläggare hos Kronofogden en så kallad tillgångsutredning men fann att han inte hade någon arbetsgivare, han hade ingen bil och noll kronor i inkomst. Det var dessutom oklart var han egentligen bodde.
Skatteverket har inte fått några inkomstuppgifter på honom under de senaste åren.
– Det pengar han hade tjänade han på mitt lidande, säger den andra kvinnan när Kvällsposten berättar för henne om Janken Donnstedts obefintliga inkomster.
Han tycks ha levt vid sidan om det svenska samhället och har till exempel inte ens lyft socialbidrag. Några spår finns dock.
Skriven i Skåne
Under en period var Janken Donnstedt skriven på olika adresser i Skåne. Men samtidigt hade han sin post till en adress i Stockholmstrakten. Men så i september förra året meddelade Janken Donnstedt på nytt till Skatteverket att han bytt adress. Den här gången till en plats längs med en motorväg utanför Buenos Aires i Argentina.
Drygt tre månader senare gjordes en polisanmälan i Skåne mot honom för nya grova brott. Han misstänks nu för följande brott:
Människohandel mellan 1 september 2019 och 16 juli 2020 i Kristianstad och Tyskland.
Grov våldtäkt tillsammans och i samförstånd med okänd person den 1 och 31 januari 2020 i Kristianstad.
Grov våldtäkt i januari 2020 i Kristianstad samt grovt koppleri den 1 oktober 2019 - 16 juli 2020 i Kristianstad.
Kvinnan som han misstänks ha utsatts har farit mycket illa, enligt hennes målsägandebiträde.
– Min klient har varit utsatt för horribla brott av den misstänkte. Brotten har lett till att klienten mår väldigt dåligt i dag, säger advokaten Jasmina Jusufovic.
Kom själv till polisen
Den 18 januari i år blev Janken Donnstedt efterlyst efter att anhållits i sin frånvaro av kammaråklagare Jenny Clemedtson. Det tog tio dagar innan efterlysningen kunde dras tillbaka. Men det berodde inte på att polisen lyckats hitta honom. Deras möjligheter att på egen hand lokalisera Janken Donnsted var små.
– Vi hade ingen adress till honom. Han kom till polisstationen i Västerås, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson.
Uppenbarligen hade budskapet om att han var efterlyst nått fram till Janken Donnstedt.
– Det kan vara besvärligt att vara efterlyst, konstaterar Jenny Clemedtson.
Senast Janken Donnstedt dömdes förnekade han brott och hävdade att allt det som kvinnorna utsatts för var något de gått med på frivilligt. Han förnekar även nu de brott han misstänks ha begått, enligt hans advokat Per Svedlund.