Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gift svenskt par misstänkt i utredning av dödshotad man

Här på vägen mellan sitt hem i danska Skagen hittades 39-åringens VW Polo övergiven för en vecka sedan. Nu misstänks ett svenskt gift par för inblandning i hans försvinnande.
Foto: Google
Dansk polis varnade den försvunne 39-åringen att han hade ett pris på sitt huvud. Nu är 39-åringen försvunnen.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Det svenska paret är i 40-årsåldern och har bott utomlands i flera år. Ingen av dem kopplas till kriminella kretsar, enligt de handlingar Kvällsposten tagit del av.

I går häktades de i Danmark som misstänkta i utredningen av en man som levde under dödshot, enligt EkstraBladet. För en vecka sedan försvann mannen under mystiska omständigheter.

På vilket sätt det svenska paret misstänks för inblandning i 39-åringens försvinnande vill inte dansk polis uppge. Vicepolisinspektör Frank Olsen vid Nordjyllands Politi uppger för EsktraBladet att paret häktats i fyra veckor. En tredje person, en man, söks av polisen.

Den mannen har en koppling till en plats i Fredrikshavn där polisens kriminaltekniker genomfört en undersökning.

Det svenska paret har bott utomlands i flera år. Innan de flyttade till Danmark var de bosatta i ett annat land. Häktningsförhandlingen pågick i nio timmar. Specialåklagare Kim Kristensen ville efteråt inte tala om vilken inställning det svenska paret har till misstankarna mot dem.

Polisen efterlyser vittnen

Den 39-årige mannens bil, VW Polo hittades för en vecka sedan övergiven på vägen mellan Fredrikshavn och Skagen. Sedan dess har han varit spårlöst försvunnen. Dansk polis har gått ut med en efterlysning och bett vittnen som kan ha sett 39-åringen att höra av sig.

39-åringen var då på väg för att hälsa bo sin mamma. Han är själv bosatt i Skagen.

Han ska enligt handlingar i dansk domstol som EkstraBladet ha tagit del av levt under dödshot. Det framkom när han 2017 åtalades för vapenbrott efter att polis hittat en Beretta, kaliber 7,65, laddade med sju patroner hos honom. Den låg gömd i en soffa. I hans hem fanns ytterligare 23 patroner.

Hans försvarare hade under rättegången hävdat att 39-åringen skaffat det illegala vapnet som skydd. Advokat påstod att polisen varnat 39-åringen att det var ett pris på hans huvud och att han levde under dödshot.

Litade inte på polisen

Poliserna som varnade 39-åringen ska även ha talat om för honom att han skulle ta hotet på största allvar. Han erbjöds polisskydd men ville inte ha det. 39-åringen ska ha sagt att han inte litade på polisen.

Det framgår inte av de danska domstolshandlingarna vem eller varför det fanns ett pris på hans huvud. 

Men det var inte första gången som 39-åringen varit utsatt.

Han blev 2016 grovt misshandlad. 39-åringen hittades illa tilltygad i en skåpbil. Någon hade också hällt bensin på honom. Efter den händelsen lämnade han Skagen och gick under jorden men har sedan dess återvänt dit.