Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gert-Inge, 70, mördades – här är fyndet 125 mil från hans hem

Här slutar spåren efter Gert-Inge misstänks ha mördats av två ukrainska bärplockare. Klipp från SVT:s ”Veckans brott”, sänds i kväll, torsdag 7 november.

Tre månader efter mordet på Gert-Inge Bertinsson från Markaryd pågår fortfarande jakten på de misstänkta mördarna. En sitter häktad, en är internationellt efterlyst.

– Ärendet är högaktuellt, säger Robert Loeffel, polisens presschef i region Syd. 

Kvällens ”Veckans brott” i SVT1 klockan 21 berättar polis, vittnen och anhöriga om dådet.

Gert-Inge Bertinsson, 70, pratade med sin systerdotter Irene medan han satt och blev klippt hos frisören i Markaryd den 31 juli.

Sedan lämnade han salongen, hämtade sin bil på parkeringen vid järnvägen – och sågs aldrig mer i livet.

Gert-Inge Bertinsson, 70, försvann i Markaryd den 31 juli och hittades mördad den 10 augusti.Foto: PRIVAT
Gert-Inges champagnefärgade Volvo XC 90 saknas fortfarande.Foto: ARKIV

Gert-Inges kropp hittades halvt dold under en filt i skogen i Hannabad i Markaryds kommun den 10 augusti. Hans Volvo XC 90 är fortfarande borta.

Två ukrainska män – Oleksandr Traiduk, 47, och Yaroslav Lavryniv, 48 – som varit en kort tid i Sverige häktades i sin frånvaro misstänkta för att ha mördat Gert-Inge och sedan stulit hans bil.

Kvinna såg Gert-Inges bil

Oleksandr Traiduk ska även ha försökt ta ut kontanter med Gert-Inges bankkort i Stockholm.

I ”Veckans brott” i kväll berättar en kvinnlig busschaufför att hon redan någon timme efter försvinnandet såg Volvon i Markaryd.

Anita Östlund hittade ett röstkort som tillhörde Gert-Ing Bertinssons sambo – i skogen i Lappland.Foto: SVT
Röstkortet låg bland annat skräp som hade kastats i skogen ”som om man rensade dörrfickorna i en bil”.Foto: PRIVAT

Den backades upp mot en polskregistrerad, blå Renault och tre personer flyttade över bagage mellan bilarna – sedan körde båda i väg.

– Jag tyckte det var lite konstigt så jag gjorde en sökning på det svenska regnumret och fick fram att det tillhörde en lastbil, berättar busschauffören.

Röstkortet låg i skogen

Bilen sågs senare vid flera tillfällen i Lappland. 72-åriga Anita Östlund från Adak berättar i programmet hur hon hittade papper och annat skräp på en skogspromenad.

Bland skräpet fanns ett röstkort som tillhörde Gert-Inge Bertinssons sambo.

Bilden som målas upp är att de ukrainska männen nästan omedelbart efter Gert-Inges besök hos frisören övermannat honom och tagit hans bil.

Exakt när han miste livet är dock inte känt.

Ärendet är fortfarande högaktuellt, försäkrar polisens presschef i region Syd, Robert Loeffel.Foto: JENS CHRISTIAN

Mördarna har försett bilen med falska skyltar, kört runt med den i Sverige under några dagar och sedan lämnat landet.

Körde över Öresundsbron

Volvon fotograferades av en övervakningskamera vid Öresundsbron när den lämnade Sverige vid 21.30-tiden den 5 augusti.

– Vi kan följa Volvon över bron och genom Danmark men tappar bort den när den kört över gränsen till Tyskland, säger Robert Loeffel.

Den 20 augusti greps Yaroslav Lavryniv på motorväg 13 söder om Berlin där han satt på ett vägräcke. Han utlämnades till Sverige den 5 september.

– Förundersökningssekretessen hindrar mig från att säga något om vad förhören med honom har gett. Men han är fortfarande misstänkt för mord, säger Robert Loeffel.

– Den andre misstänkte är fortfarande häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst. Vi hoppas att han ska göra ett misstag och visa sig.