Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängman mördades inför ögonen på polis

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige.
Den 28-årige mannen sköts med flera kulor när han satt i en bil på Munkhättegatan i Malmö. En polisman blev ögonvittne till mordet, enligt Kvällspostens källor.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
28-åringen sköts med flera skott och avled senare på sjukhus. Han levde under dödshot, enligt uppgift till Kvällsposten.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Mordet på den 28-årige gängmannen kom inte som en överraskning. Malmöpolisen visste att han levde under dödshot. Sent på kvällen den 31 oktober sköts han till döds i sin bil.

Men ingen kunde förutse att 28-åringen skulle mördas inför ögon på en polis.

– Polismannen gjorde vissa iakttagelser, säger kammaråklagare Michelle Stein.

Dagen efter mordet höll Malmöpolisens högste chef, Stefan Sintéus, presskonferens. Han berättade då att man befarat att 28-åringen skulle mördas. Det var känt sedan en tid att 28-åringen levde under dödshot bland annat för att han stod en annan känd kriminell man nära. Den mannen, en 22-åring, är efterlyst av spansk polis som misstänkt för mord på spanska solkusten. Han tros befinna sig utomlands.

Samme 22-åring misstänks vara i konflikt med en annan kriminell gruppering i Skåne. Han har också under flera år varit ett strategiskt mål för Malmöpolisen och har kopplats till betydande handel med cannabis. Han har även förekommit som misstänkt för mord i Malmö.

Mordmisstankarna har inte lett till åtal. 22-åringen blev för övrig nyligen efterlyst av Malmö tingsrätt i ett mål av avsevärt mindre allvarlig karaktär. Polisen utgår i från att mordet på 28-åringen kan leda till fler skjutningar.

BMW som skytten använde hittades dagen efter mordet på en plats mellan Malmö och Staffanstorp.Foto: Polisen
Två maskerade män stal BMW:en kvällen före mordet. Den användes sedan av skytten som sköt ihjäl 28-åringen när han satt i en lånad bil.Foto: Polisen

Mordet planerat i förväg

Flera omständigheter tyder på att mordet på hans 28-årige vän var planerat. Kvällen innan, vid 20-tiden stals en ljusblå BMW m140i av årsmodell 2016 på Thomsons väg i Malmö. Enligt uppgifter till TV3:s Efterlyst ska den ha stulits av två maskerade och beväpnade personer. Syftet med stölden var troligen att använda bilen vid mordet, har Malmöpolisen uppgett.

Ungefär 14 timmar senare såg flera personer bilen i stadsdelen Högaholm. Den märktes bland annat genom ett ovanligt högt avgasljud. Samtidigt befann sig en polisman i närheten av en busshållplats vid korsningen Munkhättegatan och Serenadgatan i stadsdelen Högaholm. 

Cirka kl 22 var också den 28-årige gängmannen på samma plats i en lånad bil. Han körde söderut längs Munkhättegatan.

Efter honom kom den ljusblåa BMW:en som stulits kvällen före. En svartklädd man klev ur bilen, tog skydd bakom sin egen bil och stod lutad mot biltaket när han sköt mot 28-åringen, enligt vittnen som Aftonbladet talat med.

Polisen blev ögonvittne

Flera källor uppger för Kvällsposten att polismannen blev ögonvittne till mordet på gängmannen. Michelle Stein vill inte kommentera den uppgiften eller andra detaljer kring mordet.

– Polismannen kom förbi platsen i anslutning till händelsen, säger Michelle Stein.

Michelle Stein bekräftar att polismannen gjorde vad hon beskriver som ”vissa iakttagelser”. För utredningen av mordet kan det vara ovärderligt att en polisman tränad att hantera intryck och relevant information gjort iakttagelser i samband med att 28-åringen sköts .

Händelsförloppet var kort, enligt Kvällspostens källor.

Skytten försvann i den stulna bilen och körde i hög fart mot stadsdelen Lindängen. Kvar fanns 28-åringen som blev svårt skadad.

Stal mordbil innan skjutningen

30 oktober cirka kl 20 stjäl två maskerade män en ljusblå BMW m140i av årsmodell 2016 på Thomsons väg i Malmö.

31 oktober skjuts en 28-årig man på Munkhättegatan vid 22-tiden. Han blir svårt skadad. En polisman är i närheten och blir ögonvittne till mordet. Vittnen ser skytten stå vid en ljusblå BMW när han skjuter mot 28-åringen som sitter i en bil.

1 november påträffas den ljusblå BMW:en i Särslöv, en liten ort mellan Malmö och Staffanstorp.

6 november efterlyser polisen vittnen som kan ha sett den ljusblå BMW:en antingen i samband med att den stals eller vid skjutningen eller senare.

Begravning under polisbevakning

– En polispatrull som var på ett annat ärende gjorde hjärt-lung-räddning, säger Michelle Stein.

En annan polispatrull mötte strax efteråt BMW:n, och försökte följa efter men efter Rosengårdsrondellen tappade man bilen. Den försvann i riktning mot Husie. Under flykten tappade bilen bakre stötfångaren.

28-åringen avled strax efter midnatt på sjukhus. Då hade kriminaltekniker och hundförare börjat undersöka platsen där han sköts och märkte ut kulhål.

Dagen efter hittades flyktbilen i Särslöv beläget mellan Malmö och Staffanstorp.

Ingen misstänkt har anhållits som misstänkt för mordet på 28-åringen. När han begravdes fanns ett stort antal poliser i närheten av sörjande familjemedlemmar, vänner och bekanta. 

Polisen bedömde att det fanns en stor risk att någon av begravningsgäster skulle utsattes för mordförsök i samband med begravningen, uppger en källa för Kvällsposten.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.