Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledaren från Malmö brottsling från högstadiet

En större polisstyrka tog sin in i fastigheten och grep 23-åringen.

23-åringen från Malmö beskrivs som en av Sveriges farligaste gängledare med flera beställningsmord på sitt samvete.

I två år var han på flykt undan polisen – tills en tur med avfallspåsen till soptunnan avslöjade honom.

Men den kriminella banan började redan när han var högstadieelev – efter att han avslöjats med att ha narkotika hemma i pojkrummet på Möllevången.

Det var på fredagen som det avslöjades att den 23-årige Malmöbon gripits under en dramatisk insats med tungt beväpnad polis i Dubai i Förenade Arabemiraten.

Då hade 23-åringen varit på flykt undan rättvisan sedan 2018 – efter att ha identifierats som en av de huvudmisstänkta för flera sprängningar och beställningsmord på den spanska solkusten. 

Spansk polis har hävdat att mannen är ledare för det kriminella gänget som i spanska medier kallas Los Suecos – ”svenskarna”.

Enligt spansk polis och Interpol är 23-åringen misstänkt för mord, narkotikabrott och penningtvätt.

Mannen är dansk medborgare, men sedan länge förankrad i Malmö. Han har figurerat i en handfull mordutredningar de senaste fem åren.

Han har bland annat suttit häktad i Malmö som misstänkt för ett mord och mordförsök som inträffade i mars 2017 på Kronetorpsgatan i Malmö.

Men han blev aldrig åtalad och fick därför i mars 2019 ett skadestånd på 210 000 kronor av svenska staten.

23-åringen har länge varit i fokus för Malmöpolisen och var en av måltavlorna för operation Mellerud, en särskild satsning mot den grova gängkriminaliteten i Malmö. 

När 23-åringen greps av polis satte man omedelbart på honom både handfängsel och munskydd, det sistnämnda troligen på grund av coronaviruset.
Spanska polisen har gjort flera razzior mot lyxfastigheter där svenskarna har bott. Där har de bland annat hittat masker och skottsäkra västar.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional

”Mycket farlig”

Polisen i Region Syd har i utredningar ansett att mannen är mycket farlig och med tillgång till ett stort våldskapital.

Marcos de Miguel, chef för spanska polisens avdelning för grova brott på Costa del Sol, har beskrivit 23-åringen på samma sätt.

23-åringens karriär på brottets bana började redan i skolåldern. Som 15-åring utreddes han för att ha rånat en jämnårig på en mobiltelefon vid varuhuset Entré i Malmö. Han ska även ha gjort inbrottsförsök på en skola för att komma åt elevdatorerna.

23-åringen sitter nu i en poliscell i Dubai.
Foto: Polisen Dubai

Som elev på högstadiet uppstod snart misstankar om storskalig knarkförsäljning. När polisen gjorde husrannsakan i pojkrummet fanns både cannabis i portionspåsar och 89 små digitala vågar, som narkotikan vägs på vid försäljning.

Som 17-åring ertappades han på nytt, nu med vitt pulver i backfickan och 13 600 kronor i sedlar hemma i bostaden.

I vuxenlivet pekades 23-åringen ut som en av de personer som styrde narkotikahandeln i flera viktiga områden i Malmö.

Det ska också ha varit den indirekta orsaken till att han i juni 2018 var han nära att mista livet vid den uppmärksammade skjutningen mot ett internetkafé på Drottninggatan i staden.

Sköts i benet

Tre personer dödades – men 23-åringen undkom med en skottskada i benet.

Därefter ska han ha flytt Sverige för spanska solkusten. Där misstänks 23-åringen tillsammans med andra skandinaver bland annat ha varit inblandad i dubbla beställningsmord och sprängdåd mot en barnfamilj. 

Svenskarna beskrivs som den mest våldsamma grupperingen som någonsin härjat i turistparadiset. Händelserna tros ha koppling till narkotikahandeln.

I oktober 2018 attackerades en fastighet utanför Marbella där det fanns en barnfamilj. Mannen i familjen misstänks ha haft kopplingar till narkotikahandel.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional

Nio personer i ligan har tidigare gripits. Sex av dem sitter fortfarande häktade i Spanien, en av dem hade på sig en klocka värd 250 000 euro vid gripandet.

23-åringen lyckades dock i november 2018 fly från 120 poliser som deltog i jakten på honom.

23-åringen har varit internationellt efterlyst för de misstänkta brotten i Spanien. Enligt svensk polis har det funnits ett ingående samarbete med spansk polis och Europol för att hitta och frihetsberöva honom.

– Vi har bland annat fått uppgifter om att han vistats i Spanien, Marocko, Thailand och slutligen Dubai, säger en inspektör vid Fast, en grupp inom svenska polisen som är specialiserad på att hitta personer som är internationellt efterlysta.

Bland Dubais 2,7 miljoner invånare har 23-åringen lyckats föra en undanskymd tillvaro på olika adresser och med olika identiteter.

Enligt polisen är det den misstänkte 23-åringen som går ut med soporna.
Foto: Polisen Dubai

Ett besök med soppåsen vid avfallstunnan verkar dock ha blivit hans fall.

En tipsare ska då, enligt Gulf Media, ha känt igen honom och tipsat polisen. Det ledde till en tids spaningsarbete och senare den stora polisinsatsen då han slutligen greps. 

Att 23-åringen nu frihetsberövats ses som en stor framgång. Framöver väntar troligen en utlämning till Spanien.

– Det är en mycket stor vinst för svensk polis och det internationella polissamarbetet att han har kunnat gripas. Förhoppningsvis kan detta ge en lugnande effekt på de våldsamheter vi ser i vårt samhälle i dag, säger inspektören vid Fast.

RÄTTELSE: I en tidigare utgåva omnämndes 23-åringen även som misstänkt för inblandning i ett uppmärksammat tortyrmord i Spanien. Den uppgiften var felaktig. Kvällsposten beklagar felskrivningen.