Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledare misstänkt för utpressning och människorov

Polis grep gängledaren i går i Malmö.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Mannen dömdes i våras för bland annat misshandel.
Foto: FRITZ SCHIBLI

En gängledare i Malmö med koppling till en kriminell släkt har anhållits som misstänkt för människorov och utpressning.

Han greps i går på ett hotell. Den misstänkte mannen deltog nyligen i ett möte med Sluta skjut-projektet i Malmö.

Gängledaren är i 30-årsåldern och har förekommit i en lång rad förundersökningar. Internt inom Malmöpolisen utpekats han som ledare för en släkt där flera familjemedlemmar begår brott. Han dömdes i augusti till ett års fängelse för grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott men överklagade till hovrätten.

Ett av bevisen för penningtvätt mot gängledaren är mobilfilmer där man ser hur cirka 400 000 kronor i räknas i en lägenhet som han disponerade. Rättegången i hovrätten hölls i förra veckan. Han var då på fri fot.

Domen i hovrätten kommer i nästa vecka.

Han har även förekommit som misstänkt i ett uppmärksammat mord samt sprängningar och utpressning. 

Misshandel på lekplats

Den här gången misstänks gängledaren för utpressning, enligt uppgift till Kvällsposten. Han misstänks även för människorov.

Det ska ha skett på en lekplats i Malmö. En man bosatt i Malmö fördes till lekplatsen och utsattes för en grov misshandel. Han tvingades bland annat ta sms-lån och blev av med en klocka värd cirka 100 000 kronor.

Offret ska också ha utsatts för hot och fått veta att om han inte skaffade fram en större summa pengar så skulle han råka illa ut. 

Gängledaren har efter sin senaste dom kallats till Sluta skjut-projektet i Malmö. Projektet syftar till att dels tala om för tungt kriminella att polisen känner till dem men det innebär också att deltagaren får ett erbjudande om hjälp att lämna det kriminella livet.