Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängens hot mot poliserna som ska krossa Malmös kriminella

Det här vill polisen uppnå och så lång tid kommer det ta.
Efter sprängningen mot ett hyreshus vid Agnesfridsvägen häktades en man som misstänkt för att ha planerat och beställt attentatet.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Den 12 juni i år fanns en hotbild mot Malmöpolisen, precis som i dag. Då bevakades Rättscentrum, där åklagare och polisledning sitter, av tungt beväpnade poliser
Foto: Fritz Schibli
I mars 2015 utsattes tingsrättens lokaler vid Rättscentrum för ett attentat. Entrén sprängdes sönder.
Foto: Tomas Leprince
Malmöpolis utrustad med kulsprutepistol MP5. Bilden tagen vid Svågertorp i samband med gripandet av en misstänkt man.
Foto: Fritz Schibli

En kraftig hotbild har växt fram mot poliserna i Operation Rimfrost – insatserna mot gängkriminaliteten.

Hoten riktas mot platser där poliser finns.

– Vi kommer att ha skärpt bevakning på polisstationer, säger Calle Persson på polisregion Syds ledningscentral.

Polisen räknar med att de kriminella gängen kan slå tillbaka.

Natten mellan söndag och måndag fanns kraftigt beväpnad polis på Malmös gator. De var utrustade med Heckler & Koch MP5 kulsprutepistoler. De fanns där för att hindra kriminella gäng utföra attentat mot poliser. Hot har bland annat uttalats på sociala medier.

När Malmöpolisen tidigare gjort tillslag mot en del kriminella gäng har resultatet inte låtit vänta på sig. Den 12 juni i år uppstod en situation liknande den som i dag. 

Polisen befarade att Rättscentrum där Malmö polisledning och åklagare har sina kontor skulle kunna utsättas för ett attentat. Strax efter kl 22 på kvällen ställde sig poliser utrustade med så kallade förstärkningsvapen, kulsprutepistolerna MP5, utanför Rättscentrum.

Hotar knarkhandeln

I januari förra året utsattes polisstationen i Rosengård för ett sprängattentat. Ingen skadades. I mars 2015 detonerade en sprängladdning vid Rättscentrum vid ingången till Malmö tingsrätts lokaler.

Skillnaden i dag mot då är polisens uttalade mål att slå till mot gatulangning. Polismästare Stefan Sintéus var mycket tydlig på den punkten under en presskonferens måndagen den 10 november.

En sådan speciellt riktad aktion mot gatulangningen slår hårt mot gängen.

– Operation Rimfrost kan till exempel hota deras inkomster från narkotikahandeln, säger Calle Persson.

Polisen vet genom tidigare beslag att det kan finnas ett lager av mycket kraftiga sprängmedel inom räckhåll för vissa kriminella, lager med sprängämnen som kan lemlästa och fullständigt blåsa ut till exempel en tvårumslägenhet.

– Inom ramen för Operation Rimfrost kan det uppstå situationer när de kriminella känner sig hotade i sina brottsliga gärningar av våra tillslag och reagerar, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Poliser på flera platser

Det är förklaringen till varför Malmöbor kan få se kraftigt beväpnade poliser på olika platser i Malmö till exempel utanför Rättscentrum i närheten av Slussplan i centrala Malmö.

– Vi kommer att har skärpt bevakning på olika platser beroende hur situationen ser ut, säger Calle Persson.

Operation Rimfrost beslutades på sent på söndagen den 10 november. Sveriges högsta polisledning men också polisregion Syds och Malmös polisledning satt i möte under dagen. På bordet fanns två allvarliga händelser. Mordet på Jaffar, 15, som sköts med automatvapen av två män på cykel när de stod på Ystadsgatan vid Möllevångstorget. 

Strax efter kl 1 natten mot söndagen blev en ung kvinna slagen med en planka i huvudet av en 21-årig psykiskt sjuk man.

På måndagen hölls två presskonferenser. En i Malmö med polismästare Stefan Sintéus och Carina Persson, chef för polisregion Syd. Bredvid stod Malmö stads säkerhetschef, Per-Erik Ebbestah. Kort efteråt hölls en annan presskonferens i Stockholm. Då berättade Stefan Hector, operativ chef för Noa, Nationella operativa avdelning, om Rimfrost.

Förstärkning på plats

Budskapet var tydligt - polisen ska samla resurser från hela Sverige till Malmö för att sätta stopp för de kriminella gäng som spränger, mördar och skjuter på gator och torg. Förstärkningen av poliser har än så länge kommit i två omgångar. Den senaste under förra veckan när det anlände vad Malmöpolisen beskriver som ”kvalificerad utredningsresurs”.

Veckan innan beslutet om Operation Rimfrost togs gjorde Malmöpolisen ett noggrant planerat tillslag med stöd från Nationella Insatsstyrkan. Då greps fyra personer misstänkta för inblandning i grov brottslighet. Tre misstänks för grovt narkotikabrott och en av dem misstänks en man för att ha beordrat en sprängning mot ett hyreshus i Malmö helgen innan tillslaget. En fjärde man misstänks för grovt vapenbrott.

Hanteringen av narkotika ska ha pågått från cirka april fram till tillslaget den 7 november. En av de som greps och senare häktades har tidigare dömts för sprängning men har länge varit i fokus i flera utredningar av sprängningar men också andra brott.

Risk för hämnd

– Den här grupperingen har över tid vuxit sig mycket stark, uppger en källa inom Malmöpolisen.

När nu en av de utpekade ledarna sitter häktad kan det leda till hämndaktioner mot poliserna som ingår i Rimfrost.

– Det är fortfarande flera personer med kopplingar till det här nätverket som är ute, uppger en insatt källa.

Även om Operation Rimfrost beslutades den 10 november så har den inte tagit riktigt fart ännu. Den är i sin linda men kommer att snabbt bli märkbar för de kriminella genom betydligt fler husrannsakningar, stopp och genomsök av bilar, tätare kontroller på fler platser i Malmö som i sin tur kommer att leda till fler husrannsakningar och nya brottsmisstankar.

Operation Rimfrost

Operation Rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse som utlystes efter den senaste tidens grova våld i bland annat Malmö. Operationen innebär att polisen i Malmö får förstärkning för att motverka det grova allvarliga våldet.


Operation Rimfrost har flera målsättningar: skjutningar och sprängningar i gängmiljöer ska minska avsevärt och antalet personer i kriminella nätverk ska minska genom bland annat tvångsmedel. Dessutom ska antalet beslagtagna vapen öka, liksom antalet sprängmedelskomponenter.


Det är Nationella operativa avdelningen, Noa, som har utlyst Operation Rimfrost.