Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friade för mord får extra hög ersättning

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.

Två 19-åriga tvillingbröder från Ronneby som friades för ett mord i Halland får över en halv miljon i ersättning från staten för tiden i häkte.

Justitiekanslern, JK, har tagit det beslutet, skriver Hallandsposten.

Åklagaren i målet var starkt emot och tyckte inte bröderna skulle ha något alls eftersom de hade tigit sig igenom hela processen och därmed fick skylla sig själva.

Bröderna, deras pappa och en fjärde person misstänktes för mordet på en 30-årig man som hittades skjuten utomhus i Marbäck utanför Halmstad i januari 2018.

Den 30-årige mannen kan ha mördats som en hämnd för en misslyckad narkotikaaffär.Foto: PEO MÖLLER
Det fanns ingen teknisk bevisning som pekade ut en gärningsman – bara indicier.Foto: PEO MÖLLER

De anhölls den 6 mars och försattes på fri fot när hovrättsförhandlingarna avslutades den 10 augusti 2018. Domen frikände dem sedan. 

Bröderna begärde 170 000 kronor vardera i ersättning för den långa tiden i häkte.

Normalersättningen för den tid bröderna suttit frihetsberövade skulle vara 110 000 kronor.

Begärde extra hög ersättning

Men de begärde att häktningsersättningen skulle vara extra hög eftersom de är så unga och suttit häktade för ett så uppmärksammat brott.

Båda ansåg sig dessutom ha blivit utpekade på hemorten genom mediebevakningen. De ska senare ha flyttat till annan ort.

Kriminaltekniker hittade en patron med DNA på vid brottsplatsen. Men vetenskapen kan inte skilja på DNA från enäggstvillingar.Foto: PEO MÖLLER
Mordet på 30-åringen som hittades död i Marbäck utanför Halmstad i januari 2018 är fortfarande olöst.Foto: PEO MÖLLER

Kammaråklagare Andreas Bergman i Halmstad, som lämnade in åtalet mot männen, tyckte inte att de skulle ha någon ersättning alls.

Åklagaren ville inte hålla med

Han skrev i sitt yttrande att han tyckte att de hade försvårat utredningen:

”Åklagarens uppfattning är att (de) i stor utsträckning och genom sitt eget agerande bidragit till frihetsberövandet. Genom agerandet har (de) försvårat sakens utredning och själv(a) bidragit till att (de) kvarblivit i häkte. Någon ersättning ska därför inte utgå.”

Ersättning för tid i häkte kan enligt lagen minska ”om den skadelidande genom sitt eget beteende har orsakat beslutet om fri­hetsberövande”.

JK ger dem mer än de begärt

Nu får bröderna alltså till och med betydligt högre ersättning än de själva hade krävt. 265 000 kronor vardera i stället för 170 000.

Enligt Hallandsposten motiverar JK detta med att det inte kan krävas av en misstänkt att han eller hon är ”positivt verksam” för att underlätta en utredning. 

Beloppet 265 000 kronor vardera motsvarar enligt JK den gängse ersättningen vid så här långa frihetsberövanden, med hänsyn tagen till brödernas låga ålder.