Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friad för storbrand kräver ersättning: ”Fruktansvärt”

Fem ungdomar var till en början misstänkta för storbranden i Hässleholm
De fyra ungdomarna fångades på bild när de var på väg in i det gamla godsmagasinet på bangården i Hässleholm.
Foto: Polisen / FUP
Branden orsakade skador för nära 20 miljoner kronor.
Foto: JENS CHRISTIAN

En grupp ungdomar var misstänkta för att ha orsakat storbranden vid tågstationen i Hässleholm i slutet på förra sommaren.

Ingen av dem dömdes för branden. 

Nu kräver en av ungdomarna skadestånd för att ha suttit häktad i två veckor. 

Järnvägsspåren i Hässleholm slukades av lågorna när ett godsmagasin brann ner till grunden den 14 augusti förra året. 

Konsekvenserna blev stora. All tågtrafik genom Hässleholm stoppades i nästan en vecka, vilket påverkade ungefär 680 000 resenärer, och skadorna kostade nära 20 miljoner att reparera. 

Fem ungdomar misstänktes till en början ha legat bakom branden, och en 16-årig flicka åtalades för grov allmänfarlig vårdslöshet – men friades i tingsrätten. Däremot dömdes ungdomarna för olaga intrång i lagerlokalen och ringa narkotikabrott. 

Fyllde 16 år på häktet

En av ungdomarna, en 16-årig pojke, häktades två månader efter branden på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand tillsammans med de andra. Han släpptes från häktet två veckor senare och var fortsatt misstänkt fram till den 19 december.

Nu kräver han ersättning för den tiden.

I en skadeståndsansökan till Justitiekanslern skriver pojkens ombud bland annat att han fyllde 16 år den 8 oktober ”vilket innebar att han tvingades fira sin födelsedag på häktet”.

Orolig för familjen

Vidare skriver ombudet att ”han har berättat att han upplevde häktningstiden såsom fruktansvärd”.

Även tiden efter häktningen ska ha varit jobbig för tonårspojken, som enligt ombudet har ”varit synnerligen orolig för vilka konsekvenser detta skulle komma att få för honom och hans familj”.

Det framgår ingen önskan om exakt hur mycket skadestånd 16-åringen kräver, men i ansökan framhäver ombudet att fallet väckte stor medial uppmärksamhet och att det påverkade pojken negativt då han var misstänkt i över två månader. Han menar att de faktorerna bör återspeglas i storleken på skadeståndet.