Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maken erkänner: Dödade Beata, 32

Nu har maken erkänt att det är han som har dödat 32-årige Beata Ratzman. Hon hittades avliden i skogarna öster om Malmö bekräftar polisen under onsdagen.
33-årige Beata Ratzman är sedan två månader försvunnen. Hennes make sitter häktad, misstänkt för att ha orsakat hennes försvinnande.
I flera veckor har polisen sökt i ett område öster om Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI
I lördags hittades en kropp i området. Identifiering kommer dock att dröja.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Det är 32-åriga Beata Ratzman som har hittats död i skogarna öster om Malmö, bekräftar polisen. 

Nu har hennes make omhäktats för mord. 

Han erkänner att han dödat henne – men bestrider ansvar för mord.

Polisen har under de senaste veckorna genomfört omfattande sökningar i ett större område öster om Malmö, kring Bökeberg. 

I lördags hittades Beata Ratzman död. Hon har varit försvunnen sedan den 25 september, då hon senast sågs till i Oxie utanför Malmö. Knappt nio timmar efter den sista observationen greps hennes make under lugna omständigheter i Malmö. 

Han har sedan dess varit misstänkt för människorov. 

Kvinnan identifierades

Under lördagen hittades en kropp i Bökeberg i Svedala kommun, ett område dit polisen den senaste tiden riktat sitt sökande. 

Under en pressträff på onsdagen bekräftade polisen att den döda personen var Beata Ratzman. 

– Under gårdagen (tisdag, reds. anm.) blev identifieringen av den avlidna klar och i går kväll (tisdag, reds. anm.) underrättades anhöriga om att kvinnan nu är identifierad, säger kammaråklagare Kristina Amilon.  

Redan samma dag som Beata hittades kontaktade svensk polis sina kolleger i Polen som fick uppdraget att informera Beatas mamma, som bor i Polen. Svensk polis ska även ha varit i kontakt med mamman för att informera om utvecklingen under helgen och vad som nu väntar.

Maken erkänner

Under onsdagen ändrades brottsrubriceringen till mord. Beatas make har begärts omhäktad misstänkt för mord. 

Han erkänner att han orsakat Beatas död, men bestrider ansvar för mord, uppger hans försvarare Carl Hofvendahl. 

– Han har medverkat till att hon dog på ett sätt som jag inte kan gå in på, säger han.

Åklagare Kristina Amilon vill inte gå in på i vilket skick kroppen var i – av hänsyn till anhöriga. 

– Vi arbetar bland annat med att fastställa dödsorsaken, säger hon. 

På frågan om vad som gör att de misstänker brott svarar Kristina Amilon att det är skicket på den avlidna som avgör det. Något motiv vill hon ännu inte kommentera. 

Stort utredningsarbete

Nu väntar ett intensivt utredningsarbete, berättar Jonas Karlberg, utredningsledare i polisområde Malmö. 

Sedan tidigare har flera olika fynd varit intressanta i sökandet efter Beata Ratzman. Bland annat en väska som hittades i Ystad – med saknad axelrem – samt en silverfärgad Suzuki Vitara.

– Vi kommer hålla fler förhör, analysera telefonerna och vi inväntar även fler svar från NFC. Vad gäller den här axelremmen från målsägandes väska är den anträffad, jag kan inte gå in på hur och var den här axelremmen är anträffad men den är anträffad, säger Jonas Karlberg.

Kristina Amilon säger att de på ett ungefär vet varför väskan befann sig i Ystad, men vill inte gå in på några detaljer. 

– Vi är en stor utredningsgrupp som i princip varit intakt sen förundersökningen inleddes. Vi jobbar på i oförändrad takt. 

Några veckor innan försvinnandet anmälde Beata maken för bland annat misshandel. Hon hade även lämnat in en skilsmässoansökan och ansökt om kontaktförbud mot maken, men hennes begäran om kontaktförbud avslogs av åklagare.

Den misstänkte mannen ska även genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

SE MER: Polisen bekräftar: Beata Ratzman hittad död

32-årige Beata Ratzman har varit försvunnen i två månader och har hittats avliden i skogarna öster om Malmö, bekräftar polisen på en pressträff under onsdagen.

SE MER: ”Jag har svårt att hantera det, jag vet inte om hon lever”

Försvunna Beatas mamma i Sverige för att söka information hos polisen