Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försökte köra på polis – får åtta års fängelse

En 42-årig man som i våras försökte köra på en polis på Lundavägen i Malmö döms nu till åtta års fängelse.

Han döms även för grovt narkotikabrott eftersom han hanterat över åtta hekto kokain. Hans flickvän och en kompis döms också till fleråriga straff.

På morgonen den 20 maj i år hade polisen satt upp en hastighets- och nykterhetskontroll på Lundavägen i Malmö där den nu dömde 42-åringen körde.

Både han och hans 30-åriga flickvän i passagerarstolen hade kokain i blodet. I deras Volvo låg dessutom en väska med 30 000 kronor i kontanter.

Mannen körde en silverfärgad Volvo som prejades av polisen när han försökte undkomma.Foto: POLISEN
Dramat utspelades på Lundavägen i Malmö i slutet av maj i år.Foto: POLISEN
Polismannen som skulle stoppa Volvon fick kasta sig åt sidan, in bland träden på Lundavägens mittrefug.Foto: POLISEN

På väg in mot Malmö mättes hastigheten med laserpistol till 77 kilometer i timmen. En polisman klev därför ut i körbanan och visade tecken till 42-åringen att stoppa.

42-åringen ökade farten

Men polismannen hörde på motorljudet att bilen i stället ökade farten. 42-åringen körde samtidigt om två andra bilar och visade inga tecken på han tänkte stanna.

Polismannen bedömde Volvons hastighet till 140–150 kilometer i timmen när den kom dundrande rakt mot honom.

I rätten berättade polismannen att han instinktivt förde handen mot pistolen för att han skulle kunna skjuta på bilen om den inte stannade. Men han hann aldrig fullfölja.

”Kommer att köra ihjäl mig”

I sista sekunden tog han några snabba steg åt sidan mot träden mellan körbanorna. Han tänkte samtidigt att ”han kommer att köra ihjäl mig”.

När bilen passerade mindre än en meter från polismannen kände han vinddraget i reflexvästen. Om han hade gått åt vänster i stället för höger hade han blivit påkörd.

42-åringen fortsatte mot centrum och svängde sedan in mot McDonald's vid Midhem. 

Där körde han runt och var på väg mot utfarten till Lundavägen igen när en civil polisbil prejade honom genom att köra rakt in i sidan på Volvon.

Poliserna drog sina vapen

Båda personerna i bilen tvingades ut under vapenhot från flera poliser.

42-åringen har sagt att han uppfattade hastighetsmätning med laserpistol som att någon försökte skjuta honom. Hans körning var ett försök att undkomma ett attentat.

Efter dramat på Lundavägen gjordes husrannsakningar hos både 42-åringen och flickvännen.

I hennes lägenhet hittades 827 gram kokain och nästan tusen tabletter med ett narkotikaklassat läkemedel, klonazepam. Hon får tre och ett halvt års fängelse.

Där hittades också fingeravtryck och DNA från en 28-årig bekant till paret. Han döms till fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.

Foto: Kvp / Kvp