Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagaren hittade på fakturor för 1,6 miljoner

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mannen har dömts vid Kristianstads tingsrätt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Företagaren i 45-årsåldern skapade påhittade fakturor för 1,6 miljoner kronor, skriver Kristianstadsbladet

Han fick det att se ut som pengarna gick till en kund – men i stället åkte de in på hans privata konto.

Nu döms mannen för grovt skattebrott. 

Skatteverket bestämde sig för att granska företaget i Kristianstad och gjorde då en märklig upptäckt.

Det visade sig att pengar som såg ut att ha betalats till kunder i själva verket gick direkt in på företagsägarens – en man i 45-årsåldern – privata konto. Totalt rörde det sig om 1,6 miljoner kronor mellan 2015 och 2017.

För att dölja att pengarna gick in på kontot skapade ägaren falska fakturor i kundernas namn. I förhör förklarade han att han betalat kostnaderna för bolaget med sitt American Express-kort och att han därefter slarvat med kvittona. 

”Jag har varit slarvig”

För att få rätt ersättning för utläggen och för att rätta till redovisningen skapade han falska fakturor. Mannen har drivit olika företag i Kristianstads kommun i över 20 år, skriver Kristianstadsbladet. 

– Underlag försvinner, ditten datten. Jag har varit slarvig. Jag har inte haft någon hjälp administrativt och då blev det väldigt enkelt att upprätta ett underlag (de falska fakturorna, reds. anm.) som täckte den här kostnaden, säger mannen till tidningen. 

Han åtalades för bland annat grovt skattebrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Mannen menar att överföringarna från bolaget till hans eget konto inte inneburit någon ekonomisk vinning för honom själv. 

”Spelar ingen roll”

Det är helt omöjligt att veta, menar Bo Birgersson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Av någon anledning som inte går att förstå och som inte är förklarad av honom så säger han att han har använt sitt eget kort för kostnader i bolaget. Men det spelar ju ingen roll om han inte kan bevisa att det är på det sättet. Utan kvitton vet ju ingen vad betalningen avser. Det måste finnas ett underlag som gör att en utomstående kan begripa detta utan att behöva prata med honom, säger han till Kristianstadsbladet. 

Kristianstads tingsrätt har nu dömt företagaren till villkorlig dom och dagsböter. Han ska också betala skattetillägg på grund av de falska bokföringsuppgifterna. Den summan ska räknas ut av Skatteverket. 

SE FLER NYHETER: 14 nya hjortkalvar – var utrotade i vilt tillstånd

Davidshjortarna – som varit helt utrotade i vilt tillstånd – har plötsligt fått 14 nya kalvar