Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagare i Skåne utreds för fusk med covid-stöd

Magdalena Andersson (S): ”Ser behovet av ytterligare åtgärder”.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterade det ett utökat coronakrispaketet med förlängt omställningsstöd till företag i förta veckan.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket misstänker att cirka 130 företagare fuskat till sig covidpengar.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Skatteverkets granskning av företag som fått covid-stöd har lett till ett flertal anmälningar mot företagare i Skåne som misstänks för fusk.

En utredning har inletts mot en Malmöföretagare som årligen omsätter cirka 10 miljoner kronor. Det är den första i Malmö.

Han är en av cirka 130 företagare i Sverige som polisanmälts. 

Företagaren driver flera företag i Malmö, enligt uppgift till Kvällsposten, och han misstänks nu för omställningsstödsbrott. Ett av företagen finns i ett köpcenter och har ett större antal anställda och en omsättning på kring cirka 10 miljoner.

Åklagaren Björn Rosenlöf på Ekobrottsmyndigheten i Malmö är förundersökningsledare i ett av de fall som Kvällsposten granskat. Han vill inte kommentera ärendet men bekräftar dock att EBM i Malmö fått flera anmälningar.

– Skatteverket gör anmälningarna och jag har för närvarande fyra ärenden, säger Björn Rosenlöf till Kvällsposten.

Kontrolleras av Skatteverket

Misstankarna i de fall Björn Rosenlöf utreder handlar om covidstöd på mellan 10 000 kronor och 70 000 kronor som företagare misstänks ha fått utbetalt på felaktiga grunder,

Skatteverket är den myndighet som behandlar ansökningarna om omställningsstöd. Men Skatteverket kontrollerar också om företag haft rätt att få pengar och om företagarna lämnat riktiga uppgifter. En sådan kontroll kan bland annat innebära att personal från Skatteverket besöker företaget och går igenom handlingar.

– Skatteverket har för närvarande gjort cirka 130 anmälningar om misstänkt omställningsstödsbrott, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

275 miljoner har betalats ut

Lagen om omställningsstöd infördes den 30 juni efter att riksdagen beslutat ge pengar till företag som tappade omsättning på grund av pandemin. Stödet avsåg i ett första skedet enbart mars och april i år. I september förlängdes det att gälla för maj, juni och juli 2020. Den 10 november kom ett nytt besked från regeringen att stödet ska förlängas för även augusti, september och oktober.

 Fram till i november har cirka 275 stödmiljoner betalas ut till cirka 6 000 företag för maj, juni och juli, enligt Skatteverket. 

Den som döms för grovt omställningsstödsbrott riskerar att dömas till som mest sex års fängelse.