Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föreningsledare misstänks för penningtvätt och häleri

Efter tillslaget hos mannen och hans familj kallades flera polispatruller till adressen för att kunna ta hand om smycken, guld och kontanter.
Foto: Fritz Schibli
Föreningsledaren hade två Rolexklockor på sig när han greps av polisen.
Foto: Fritz Schibli

En skånsk föreningsledare i 40-årsåldern utreds som misstänkt för penningtvätt och häleri. När mannen greps hade han på vardera arm en Rolexklocka som tillsammans är värda cirka 1 miljon kronor.

Polisen hittade också flera kilo guld i hans villa och en stor summa pengar i kontanter.

Fyndet gjordes när polisen gick in i villan efter tips om att det fanns illegala vapen gömda i huset.

Tillslaget gjordes efter att polisen fått tips att det fanns vapen i mannens villa och gick tidigt på tisdagen in i bostaden. 

Inne i huset mötte de en man i 40-årsåldern som är skriven på adressen. På vardera arm hade han en Rolexklocka som tillsammans ska ha ett uppskattat värde på sammanlagt 1 miljon kronor, enligt uppgifter till Kvällsposten.

I sitt sökande efter vapen gjorde poliserna det ena fyndet efter det andra men av ett annat slag än de förväntat sig. Istället fann poliserna en stor mängd guldsmycken. När man senare vägde mängden smycken kom man fram till att det handlade om flera kilo guld.

Dessutom hittade poliserna kontanter i både svensk och utländsk valuta, enligt uppgift till Kvällsposten.

Leder ideell förening

Mannen med Rolexklockorna och två personer greps och togs till polishuset för förhör.

Misstanken om vapenbrott har efter beslagen ersatts av helt andra brottsmisstankar. Polisen och åklagaren vill nu ha en godtagbar förklaring till varifrån guldet, som består av smycken, kommer ifrån och varför det fanns i villan.

Likaså vill åklagaren veta varifrån familjen som bor i villan fått alla kontanter. 

Mannen i 40-årsåldern ska ha lämnat förklaringar och bland hänvisat till att han är engagerad i musikbranschen. Han har också ett förtroendeuppdrag som ledare i en ideell förening.

Numera är det ett krav från banker och finansinstitut att den som har har stora summor pengar i kontanter ska kunna förklara hur man fått pengarna.

Efter att ha suttit anhållen i två dagar släpptes mannen och de två andra personer som anhölls i samband med tillslaget i villan. Nu utreds de som misstänkta för penningtvätt samt grovt häleri.