Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarnas ord om misstankarna – greps för att ha dödat sin dotter

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Den lilla flickan föddes vid länssjukhuset i Kalmar men sändes med föräldrarna i taxi till Malmö för att barnets höft skulle röntgas.Foto: LASSE SVENSSON
Pappan har redan tidigare berättat om sina känslor för att anklagats för dotterns död.Foto: Anders Blank

Båda satt gripna misstänkta för att ha dödat sin lilla dotter.
Men sedan släpptes pappan – och under onsdagen även mamman.
– Nu kommer vi att få tid att ordna med begravning så vi kan ta ett ordentligt farväl, säger pappan.

På onsdagsmorgonen meddelade kammaråklagare Jeanette Boye att mamman som var skäligen misstänkt för barnadråp skulle släppas. Åklagaren kunde inte lägga fram några nya uppgifter som stärkte misstankarna och därför kunde hon inte hållas kvar.
Enligt åklagaren finns dock misstankarna kvar tills vidare.

– Det är fantastiska nyheter, nu ska jag meddela hennes man, säger en anhörig till mamman på onsdagen.

– Jag hoppas vi får tillbaka henne så fort som möjligt. 

Och strax innan lunch på onsdagen hämtade mannen och släktingar mamman.

För pappan – som är i 30-årsåldern – var det en omtumlande dag.

– Under den här tiden har jag bara tänkt på tre saker, min fru, min son och min dotter , säger han.

”Mått fruktansvärt dåligt”

Hans fru satt i häktet misstänkt för att ha dödat deras gemensamma dotter. Sonen omhändertogs av socialförvaltningen i samband med att paret häktades och han hade ännu inte haft tid att sörja sin dotter. 

Efter att frun släpptes från häktet fick paret förenas med sin son.

– Nu kommer vi att få tid att ordna med begravning så vi kan ta ett ordentligt farväl. 

Hur mår din fru?

 – Hon har mått fruktansvärt dåligt och mår fortfarande dåligt, att bli av med ett barn och sedan bli anklagad för att ha dödat sin nyfödda dotter innebär att man inte mår bra, säger pappan.

– Men det kan bara bli bättre nu.  

Barnet föddes för ett par veckor sedan vid länssjukhuset i Kalmar. Fyra dagar senare skulle barnet ner till Malmö för att röntga höften. Sjukhuset beställde därför en taxi som skulle köra familjen.
Enligt sjukhusets tidigare uppgifter fanns inga medicinska skäl till att använda ambulans och rutinen är då att transport sker i taxi.

Under taxiresan – i höjd med Kristianstad – slutade barnet att andas och ambulans tillkallades. Flickan fördes till sjukhuset i Kristianstad men hennes liv gick inte att rädda.
Hur barnet dog är inte känt. Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska taxichauffören anmält händelsen då denne anat oråd eftersom barnets skrik plötsligt upphörde.  Föräldrarna greps sedan misstänkta för att ha dödat sin dotter.

Senare anhölls både mamman och pappan och båda begärdes också häktade som misstänkta för mord, i kvinnans fall mord eller barnadråp.

Men Kalmar tingsrätt ansåg inte att bevisningen var tillräcklig för att visa att flickan skulle ha blivit mördad. Pappan släpptes men mamman häktades för barnadråp och då på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt.

Lindrigare straff för barnadråp

Barnadråp är en brottsrubricering som kan användas i fall då en mamma dödar sitt barn. Det kan vara så att det handlar till exempel en om förlossningspsykos eller liknande och därför är straffskalan för barnadråp lindrigare än för mord eller dråp.

Åklagaren hade fram till klockan 11 på onsdagen att stärka bevisningen för att omhäkta mamman och för att det skulle kunna ske var åklagaren tvungen att få fram starkare bevis.

– För att begära kvinnan häktad på sannolika skäl måste misstankarna mot henne stärkas och det har utredningen i det här skedet inte kunnat visa. Hon ska alltså släppas fri, säger kammaråklagare Jeanette Boye i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten menar att brottsmisstankarna finns kvar tills vidare.

Länssjukhuset i Kalmar har också börjat utreda vad som hände och varför sjukhuset valde taxi som transportmedel till sjukhuset i Malmö.

– Jag har precis satt i gång utredningen. Återkom nästa vecka så får vi se hur långt jag har hunnit, säger chefsläkare Gunhild Nordesjö Haglund.

Ladda ner appen.